zondag 29 januari 2017

Verslavend Trumppessimisme

Ik kan nog steeds niet geloven dat zoveel mensen nog steeds niet kunnen geloven dat Trump nu werkelijk president van de Verenigde Staten geworden is. Men hoeft de televisie maar aan te zetten en de Facebook-tijdlijn te raadplegen of de nieuwsberichten met chocoladeletters en superlatieven vliegen je om de oren. Dikgedrukt, cursief en onderstreept, in voorwoord of onderschrift, in nawee of voorzorg, de boodschap is unaniem: dit is verschrikkelijk.


Het doorgaans zo optimistische ‘De Wereld Draait Door’ droop van gif en beefde van angst in een speciale uitzending die ‘de inauguratie van Donald Trump’ als thema had. Geen sprankje hoop of optimisme was te bespeuren op de hoofden van de tafelgasten. Iedereen die in DWDD wordt uitgenodigd heeft haast, maar deze gasten buitelden over elkaar heen. Wanneer de eerste gast haar ongenoegen had uitgesproken over de gebeurtenissen, was de toon gezet. De tafelgenoten namen een mentaal aanloopje om de overtreffende trap te beklimmen en de overige sprekers te overschaduwen.

Ben ik dan vrolijk gestemd door de boodschap die Trump in zijn speech heeft verpakt? Welnee. Ik vond de speech even idioot als de inhoud van de campagne van Trump. De campagne droop van haat, beledigingen en verwarrende uitspraken. Ik ben zelf zeer sceptisch over de realisatie en uitwerking van zijn verkiezingsbeloften en de aanstelling van bepaalde mensen in zijn kabinet, maar de overdreven manier waarop vaak op Trump gereageerd wordt, past ook niet. Er kan geen talkshow voorbijgaan of de horror van Trump wordt driftig uiteengezet. Prima, maar waarom altijd met zo’n eenzijdig panel. Ik ben benieuwd naar een evenwichtige discussie met voor én tegenstanders. Waarom analyseert men alleen de overwinning van Trump en niet het falen van Clinton. Wat is de toekomst van de democraten? Moeten we ons democratische stelsel niet vernieuwen om een populistische zeveraar als Trump de wind uit de zeilen te nemen? Zo’n discussie is toch veel interessanter dan naar vier mensen kijken die elkaar proberen te overtreffen in het etaleren van dezelfde mening.


Wanneer men wat verder kijkt dan de persoon Trump alleen, dan kijkt men naar zijn achterban. Deze mensen worden toch vaak omschreven als kortzichtige tokkies, racisten en mensen die het langzame herstel van de Amerikaanse economie niet willen zien. Als we aan de Verenigde Staten denken, dan zien we de kustplaatsen voor ons waar de welvarende bovenklasse triomfeert. Hoe kunnen die mensen nou op zo’n idioot stemmen? Omdat het land ook bestaat uit een verpaupert binnenland. Waar de werklozen niets hebben aan een koopkrachtplaatje, waar Obamacare slechts mondjesmaat helpt, waar bedrijven wegtrekken en waar de infrastructuur wegkwijnt. We zijn boos dat Trump alle Mexicanen en moslims over één kam scheert, en terecht. Maar misschien moeten we ook stoppen om alle Trump-aanhangers over één kam te scheren. Trump is niet uit het niets in het Witte Huis gekomen, hij is een symptoom van een groot ongenoegen dat onder de bevolking leeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten