maandag 13 februari 2017

De knikkende knieën van Mark & Geert

Het premiersdebat wordt al een tijdje gehypet als het meest baanbrekende moment in de parlementaire geschiedenis van dit universum. Nadat Emile Roemer in 2012 een uitglijder maakte in het premiersdebat en dat voor een keerpunt in de peilingen zorgde, heeft dit debat een hoge status verworven en willen de meeste lijsttrekkers dolgraag deel uitmaken van dit debat. Wie is de beste premierskandidaat?


Het debat bestaat normaliter uit de vier grootste partijen volgens de peilingen, die kunnen immers de mogelijke premier leveren. Het was dit keer echter niet te zeggen welke partijen de 3e/4e plek in zouden mogen nemen. Meerdere partijen lagen zo dicht bij elkaar in de peilingen, dat ze in de foutmarge streden om een plek. Aangezien het volgens RTL onrechtvaardig zou zijn om een dergelijk klein verschil een keuze tussen partijen te maken, besloot RTL om het aantal deelnemers uit te breiden naar 5. Dat was tegen het zere been van Rutte en Wilders. Beide heren hebben al een één op één debat in de agenda staan en ze hebben er geen baat bij dat een andere lijsttrekker zich in die tweestrijd mengt.

Dus toen RTL besloot om een 5e uitnodiging te versturen, besloten Rutte en Wilders niet meer te komen. Ongelofelijk kinderachtig en het getuigt van weinig sportiviteit. Bij het Debat van het Noorden waren Rutte & Wilders ook al niet aanwezig, daar was goed zichtbaar dat een debat zonder die politieke reuzen onuitstaanbaar saai is. Rutte en Wilders zijn diegene waar andere politieke partijen stelling tegen willen nemen, zonder hen is het een 'gekissebis' om het maar in Asscheriaanse termen uit de drukken. Dus toen de heren besloten om niet naar het RTL-debat te gaan, blies RTL het debat af.

Deze actie is niet het beste argument tegen de boze burger die schreeuwt dat politiek van spelletjes aan elkaar hangt. Het is een laffe actie van de premier en Wilders. De heren lijken bang om tijdens het debat onderuitgehaald te worden. Ze zullen van alle kanten worden aangevallen, maar ze gaan vooralsnog het slagveld uit de weg. Rutte houdt een bloemlezing uit alle politieke programma’s om wanhopig iedereen uit elke doelgroep aan te spreken, 2 miljard naar de zorg… Alsof die VVD-droom niet te realiseren wat met PvdA als regeringspartner? Hoe kan Rutte zich met zulke wendingen nog positioneren als een ‘beschaafd’ en ‘degelijk’ alternatief voor het populisme.


Voor de heren van DENK was het premiersdebat absoluut niet relevant. Dat weerhoudt ze er echter niet van om zich te isoleren. DENK heeft een zwarte lijst voor diverse kranten en journalisten. DENK geeft de boodschap liever direct aan de kiezer door. Dat doen ze door middel van propagandafilmpjes en knutselwerk in hun eigen partijkantoor. Of door berichten op hun eigen Facebookpagina, vaak ondersteund door de jongerenbeweging: Oppositie. Dit is echter geen onafhankelijke jongerentak, dit is een organisatie die als directe spreekbuis van DENK fungeert. De bestuursleden van de jongerenorganisatie staan ook niet los van de moederpartij; het zijn vaak gewoon betaalde fractiemedewerkers van DENK die op de loonlijst staan. Om over de vlog van Kuzu, acteerprestaties van Özturk en tientallen nepstemmers maar te zwijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten