maandag 16 januari 2017

Golden Showers?

Wat is een golden shower? Het is één van de meest gezochte termen van deze week, maakte Google bekend. Veel mensen zochten naar de betekenis van die term toen Buzzfeed een document openbaar maakte waarin stond dat Trump twee prostitués had betaald om een ‘golden shower’ uit te voeren op het bed waar Obama met zijn vrouw heeft geslapen. Dit zou Trump laten doen omdat hij een enorme hekel aan de Obama’s had. Trump had al een ongemakkelijke relatie met Obama omdat Trump diens Amerikaanse staatsburgerschap betwiste, dus in de geest van dat moment zou een wandaad van Trump goed in te passen zijn.


Wat is een golden shower? Slechts enkele bejaarden in verpleeghuizen wisten het mij te vertellen. Een golden shower zou in dit geval het urineren in bed zijn geweest. En dan bedoel ik niet urineren in bed als resultaat van een oud, versleten lichaam in combinatie met een tekort aan verzorgingspersoneel. Trumps’ Golden Shower was opzettelijk… als de berichtgeving natuurlijk klopt, want dat lijkt niet het geval. Dit is een sterk staaltje ‘nepnieuws’. Dat is nieuws dat wordt verspreid door – vaak – vage nieuwswebsites en circuleert op sociale media. Nieuws dat erg veel wordt gedeeld en geliket maar waarbij niet is nagegaan of de berichtgeving werkelijk klopt. Dit gaf Trump meteen een enorme voorsprong bij zijn eerste persconferentie. Door deze vorm van ‘nepnieuws’ kreeg Trump de gelegenheid om alle media over een kam te scheren. Trumps’ beeld van de ‘dishonest media’ is door de media zelf bekrachtigd.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in eigen land zorgde de berichtgeving rondom dit thema voor wat commotie onder de journalisten. De Volkskrant komt met een grote disclaimer dat het nieuws wellicht niet klopt. En een Telegraaf-journalist stuurt een grappig-bedoelde tweet de wereld in die op het bericht van de golden showers inging. In de Verenigde Staten lazen ze de tweet echter anders en dachten ze dat De Telegraaf al bewijs had gevonden voor het bericht en het zodoende als ‘waar’ bestempelden. Hoofdredacteur Paul Jansen schrok zich dood en zei: “De indruk zou gewekt kunnen worden dat De Telegraaf nepnieuws verspreid.” Dat laat toch wel zien dat ze een ongelofelijk groot gevoel voor humor en zelfspot hebben, bij het mediaconcern waar het nepnieuws haast is uitgevonden.

Zal dit circus Trump verhinderen om president te worden? Welnee. Alles gaat gewoon door zoals gepland. Trump zal geïnaugureerd worden terwijl hij wordt begeleid door een middelmatige coverband. Er zullen enige protesten zijn (wellicht zelfs niet zo hevig als bij Bush junior) en we zullen getuigen zijn van een van de meest chaotische administraties van het Witte Huis in jaren. De amusementswaarde ligt waarschijnlijk hoger dan hetgeen er beleidsmatig werkelijk wordt opgeleverd, maar als men ongeschonden door deze tijd heen komt, is dat al winst. En wat Hillary zei over Trump en de nucleaire codes? Maak je maar geen zorgen. Het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten wordt beheerd door een aantal buitengewoon grote floppydiscs uit de jaren ’80. Tegen de tijd dat ze die aan de praat gekregen hebben, heeft de wispelturige Trump zich alweer bedacht en is hij plots van mening dat het bestellen van twee prostitués om over zijn bed heen te urineren veel lolliger is dan het beginnen van een nucleaire oorlog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten