maandag 2 januari 2017

2016 viel misschien wel mee, als je het straks met 2017 vergelijkt

Het was 2017, 2016 was net geweest. Het was op een moment in het jaar dat een eenvoudige jongen door een simpele winkelstraat liep en wat in de etalages tuurde. Het was vrij stil op straat en de gedachte van de jongen gingen al snel naar andere dingen uit, begeleid door de zachte achtergrondruis van een middelgrote stad. Hij dacht aan de ons ontvallen muziekhelden, de vele aanslagen die hij heeft meegemaakt en hoe die aanslagen steeds minder indruk op hem leken te maken. Hij dacht aan bangalijsten en godsdienstwaanzinnigen, aan vluchtelingen en Erdogan. Hij dacht aan de NEE-AZC types en de urinerende bejaarden in een matig-presterend verzorgingstehuis. Hij dacht aan een jaar waar hij liever niet meer aan wilde denken.


De gedachtes van de jongen werden al gauw verstoord door het signaal dat niemand anno 2017 nog kan negeren: een trillend mobieltje. De jongen pakt het mobieltje uit zijn zak en ziet dat het nieuwe jaar allesbehalve hoopgevend van start is gegaan met een door-kerstmannen-gepleegde aanslag in Istanbul. Wat de gemiddelde persoon natuurlijk doet is: door scrollen. Elke vorm van informatie moet geabsorbeerd worden. Of het nu gaat om statistieken met een duidelijk aangegeven hoeveelheid doden, of een schokkerig ooggetuigenfilmpje waarbij het vergoten bloed in rode pixels ons netvlies bereikt. We zullen en moeten het weten.

Welk jaar lopen we tegemoet? Een jaar waarin aanslagen zullen verminderen? Een jaar waarin Donald Trump toch wel schijnt mee te vallen. Of blijkt 2016 straks enkel een jaar waarin de kiem werd gelegd voor de ellende die men in 2017 zal moeten overkomen. De stelling dat elk jaar weer ‘met een schone lei’ begint, lijkt me onzinnig. 2017 gaat een cruciaal jaar worden, in vele opzichten. Het lijkt namelijk alle kanten op te kunnen gaan. Essentieel zijn de verkiezingen in 2017 die in verschillende Europese landen zullen gaan plaatsvinden. 2016 heeft een bepaalde indruk achtergelaten die de verkiezingen van 2017 nog weleens zouden kunnen bepalen. Zal een wapenstilstand in Syrië iets opleveren? Zal Erdogan ooit bijdraaien? Zal er na de verkiezingen in Nederland wel een goed kabinet te formeren zijn? De komende maanden zullen het antwoord moeten geven.


Nog even kijkt de jongen op zijn schermpje. 39 doden. Het verbaast hem maar tegelijkertijd weer niet. Aan de ene kant denkt hij natuurlijk in termen als ‘verschrikkelijk’ en ‘dit mag nooit meer gebeuren’. Maar aan de andere kant denkt hij ‘ik heb weleens ergere aanslagen gezien dit jaar’. Het is een gedachtegang waar hij van schrikt maar onbegrijpelijk is het ook niet. Hoe vaker er een aanslag plaatsvindt, hoe minder impact het heeft. De jongen stopt het mobieltje in zijn zak. Hij zal moeten wachten op de volgende nieuwsupdates voordat hij meer informatie tot zich kan nemen. De jongen kijkt om zich heen en ziet een inmiddels leeggelopen winkelstraat. In de verte komt er een vrouw aan van ongeveer dezelfde leeftijd, ze kijkt ook op haar smartphone en komt – inmiddels dichtbij – langzaam tot stilstand. Alsof ze precies hetzelfde bericht heeft gelezen, heft ze haar hoofd op en kijkt de jongen direct in de ogen aan. Er leek een moment van wederzijds begrip te ontstaan en de jongen wachtte haar reactie op het zojuist gelezen bericht af. De vrouw opent haar mond om de onvergetelijke woorden te spreken: zit jij ook in team geel bij Pokémon Go?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten