zondag 3 januari 2016

Botte Saoedische Bijlen

We leven alweer in een nieuw jaar: 2016. Een jaar waarvan ik hoop dat het een stuk dragelijker dan 2015 zal zijn, het zal u immers niet ontgaan zijn dat er toen het een en ander is gebeurd. Zodoende hunkerde men naar een frisse start; de tv ging aan, vuurwerkshows werden uit de grond gestampt. Maar velen Nederlanders gingen ook zelf aan de slag, het kost een paar miljoenen, ogen en ledematen; maar dan heb je ook wat! Vuurwerk in de lucht schieten was wat saai volgens een aantal jongens. Die besloten zodoende om het vuurwerk, bij gebrek aan een bomgordel, op voetgangers af te schieten. De aangehouden jongens zullen deze wandaad wellicht motiveren door hun verschrikkelijke jeugd. Er zijn immers kinderen die niet tot nauwelijks aandacht van hun ouders krijgen, maar dat aantal is verwaarloosbaar (als u deze woordspeling begrijpt). En toen de avond viel en men, om Wim Kan maar even te citeren, ‘wankelend over de drempel’, richting het nieuwe jaar strompelden, werden er nog wat vette happen in de olie gegooid.  


De happen zijn echter wat wisselend qua kwaliteit, laat het AD-testpanel ons weten, alleen daar zijn niet alle bakkers het mee eens. Zelfs het meest gore, melige, mensonterende, vet absorberende meelgezwel met krenten die niet onderdoen voor uitwerpselen van een middelgroot zoogdier, wordt door de bakkers te vuur en te zwaard verdedigd. De Oliebollentest is legendarisch en vele bakkers, goed of slecht, leggen zich bij het eindoordeel neer. Nu lijkt dat toch anders te zijn. Bijna elke waardeloze bollenbakker wijst het AD op een rapport van het NBC, het Nederlands Bakkerij Centrum, waarin de bakker wordt bejubeld om hun kunsten. Ook spreken vele bakkers met een laag AD-cijfer over een zogenaamd certificaat dat ze voor hun bollen hebben mogen ontvangen, nog even en je gaat denken dat die certificaten te koop zijn. Dit doet toch de vraag rijzen: is het NBC het InHolland van de bakkerswereld?

Ondertussen vallen er PostcodeKanjers en worden er astronomische bedragen gewonnen. Doorsnee mensen krijgen van de een op de andere dag een grote hoeveelheid geld op hun bankrekening. Ik denk dat er vrij weinig mensen zijn die daar op een verstandige en rustige manier op kunnen reageren en met het geld om kunnen gaan. In Saoedi-Arabië gaat het juist andersom. Daar pompen ze sinds jaar en dag het geld uit de grond, dat leek een (bijna) eeuwige super-inkomstenbron. Men heeft nu echter het probleem dat de olieprijs daalt, Saoedi-Arabië moet bezuinigen. Het land lijkt nu even in zwaar weer te komen. Wereldwijde kritiek (ja nu ook van de VN) vanwege de massa-executies die worden uitgevoerd. De bijl zal nu botter worden, er is geen geld meer voor premium-executies inclusief een zwaard met gouden handgreep, die tijden zijn voorbij. Hopelijk wordt de dialoog over de mensenrechten in Saoedi-Arabië snel geopend, alhoewel dat moeilijk is met een land waar het een traditie is om het levenslicht uit de priemende ogen van kritische geesten te doven.

De overgang van 2015 naar 2016 is op zich niet zo spannend. Het is ongeveer wanneer iemand op je verjaardag vraagt “Hoe voelt dat nou (vul leeftijd in)”. Je voelt namelijk helemaal niets, de overgang is geleidelijk. Vandaar dat ik het programma ‘Vijf Jaar Later’ ook zo boeiend vind. Dat zouden ze eigenlijk niet enkel met individuen, maar ook met landen moeten doen. Hoe is het met Nederland over vijf jaar gesteld? Is het vluchtelingenprobleem oplosbaar? Bestaat de Euro nog? Ik vermoed dat Omroep Max het format van ‘Vijf Jaar Later’ inmiddels heeft gekocht, maar het omdoopt in ‘5 minuten later’ waarbij ze twee interviews met alzheimerpatiënten achter elkaar opnemen om te kijken wat ze nog weten.


Wat zal 2016 de wereld brengen? Ik hoop dat de aanslagen zullen uitblijven, maar ik vrees het ergste. De wereld lijkt op alle vlakken extremer geworden, het verschil tussen totaal niet gelovigen en geloofsfanatici lijkt steeds groter te worden. Maar ook het verschil tussen de Democraten en de Republikeinen, waarvan de laatste partij helemaal gevuld lijkt met extremisten en lieden uit een super-conservatief christelijk milieu. Wellicht dat er komend jaar enige verandering komt in dat streng christelijk-milieu, ze zullen in ieder geval ontkennen dat het iets met CO2-uitstoot te maken heeft. En met die Finkeriaanse woordspeling besluit ik deze column: een prettige week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten