zondag 27 december 2015

Vergaan & Doorstart

Ivo Opstelten staat met een V&D-cadeaubon in zijn hand en drie vrijetijdspolo’s om zijn arm geslagen in de rij bij C&A. Toen de rij steeds korter werd en Ivo uiteindelijk bij de kassa aankwam, werd hij op een geroutineerde en bijna robotachtige toon begroet door een 3,5 keer zo jongere vrouw. Toen de vrijetijdspolo’s werden afgerekend werd er duidelijk gemaakt dat de V&D-cadeaubonnen niet bij C&A in te wisselen zijn. ‘Echt niet?’ – bromde Ivo. Nee, ze zijn nergens in te wisselen, V&D accepteert de bonnen niet langer. Ivo had dit moeten weten, hij volgt immers het nieuws nu hij bijna zeker weet dat hij er niet meer in voorkomt. Geen V&D meer… een grote shock.

Ivo ging terug naar huis, hij kon niet geloven dat het zo slecht ging met V&D. Hij kocht er immers altijd trouw zijn sokken, althans dat blijkt dan achteraf een C&A te zijn geweest. Of V&D reddeloos verloren was naar zijn mening, nee. Maar dat was Ivo zelf ook niet, vond Ivo, en hij moest vertrekken. Hij had nog zoveel plannen voor de toekomst om Nederland veilig te maken. De Nationale Politie zou werken als een geoliede machine als Ivo nog even de tijd kreeg om het vastgelopen radarwerk te ‘perfectioneren’. Hij zou opdracht geven tot diverse onderzoeken die vragen over de veiligheid van Nederland beantwoorden, zoals ‘Hoe reageert men op geweld’ door middel van een steekproef. De ex-minister stapt in zijn bolide en rijdt, begeleid door kerstmuziek in herfstweer, de toekomst tegemoet.

Is het enkel V&D die deze week haar eigen ondergang heeft moeten inluiden, nee. Als een stel boeren met kiespijn stonden de Dj’s van het glazen-huis met een cheque in hun handen waar een schamel bedrag op stond in vergelijking tot voorgaande jaren. Zou het niet pas écht solidair zijn wanneer ze (een gedeelte) van het eigen salaris dat in die tijd wordt verdiend doneren. Ik neem aan dat ze wel zo’n financieel buffertje hebben. Het zou wellicht ook verstandig zijn om het concept of de bestemming van het geld te veranderen. Bijvoorbeeld een mega-marathon van Serious Request 2016: Loop mee voor V&D.

En terwijl Blatter & Platini de ‘oude, zielige demente mannentruc’ uit de kast halen nu ze worden geschorst, zit de vereniging ‘Brei Sjaals voor Vluchtelingen’ uit Terneuzen setjes oordopjes opnieuw te verpakken. De vereniging is zich aan het voorbereiden op Oud & Nieuw. Ze vrezen namelijk dat het vuurwerk zal zorgen voor het openkrabben van psychische oorlogswonden. Vandaar dat ze oordopjes opnieuw verpakken, die zaten immers in bubbeltjesplastic, en men kan vandaag de dag maar beter het zekere voor het onzekere nemen. De vereniging bestaat uit vele verschillende mensen, van mensen die in de zorg werken tot ambtenaren en docenten. De docent krijgt op die manier wat voldoening in zijn leven. Hij moet normaliter voor een klas staan vol ongemotiveerde pubers en in 50 minuten zorgen dat ze de goede antwoorden in het schrift hebben staan én ‘domme’ antwoorden op vragen behandelen op een manier waarop ze briljant lijken: “Zeg jij het maar, omschrijf de globale situatie ten tijde van de Koude Oorlog” – ja kutzooi, zegt de leerling, iets met Hitler en Russen? En dan moet de docent daar i.v.m. het tijdsbestek en de motivatie nog op reageren van: “inderdaad, De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog.”

Het is een turbulent jaar geweest. Ik dacht dat 2014 een rampjaar was in verband met MH-17 en dat we in 2015 een topjaar tegemoet zouden treden; niets is minder waar. 2015 was het jaar van angst & terreur, vreemdelingenhaat en falend beleid; Fort-Europa barst uit haar voegen. En wat belooft de toekomst? Populisten zullen wellicht aan de macht komen en ik zie dat niet al te rooskleurig in. Donald Trump schiet omhoog in de peilingen en Le Pen verwacht een groot succes. Zullen de populisten enige interesse tonen in iets als een klimaattop zoals in Parijs dit jaar? Dat de poolkappen smelten en een overstromingsgevaar in bepaalde gebieden groter wordt? Nee, ik denk het niet. Wanneer iemand zal uitroepen: “president Le Pen, Frankrijk staat blank”. Dan zal ze antwoorden met: werd tijd!

Bedankt voor het lezen in 2015 & tot volgend jaar!


Ischa Walburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten