zondag 6 december 2015

De Wereld Eet Door

Het is de week van Sinterklaas waarin Nederland de zwarte piet toegespeeld krijgt. Op de klimaattop mocht elke wereldleider een kleine spreekbeurt houden waarvoor ongeveer een uur per spreekbeurt werd ingeruimd, alhoewel Rutte een prachtig betoog over zijn huisdier had voorbereid en zelfs ter illustratie wat voer had meegenomen, was het onderwerp al vastgesteld: het klimaat. Het wordt al snel duidelijk hoe serieus men Nederland neemt, we waren rond etenstijd tussen een nietszeggende, Caribische eilandengroep die naar alle waarschijnlijkheid meer kost dan dat ’t oplevert en Vaticaanstad ingedeeld. Aan het einde van de top zal waarschijnlijk naar voren komen dat Vaticaanstad een nieuwe roetfilter bij de schoorsteen waar na het kiezen van de nieuwe paus witte rook uitkomt in moet bouwen.


Er werd bij menig huishouden deze week hard op de deur gebonkt, Sinterklaas is immers in het land en dat zorgt ervoor dat duizenden ouders collectief hun rekening vrijwillig laten plunderen. Sinterklaas was dit jaar ‘moderner’ volgens velen; er waren immers meer pieten met roetvegen op het gezicht. Het zou mij pas interessant lijken wanneer de Pieten iets meer inhoud krijgen! Wat hebben de pieten meegemaakt en waarom zijn alle pieten van middelbare leeftijd? Het zou toch geweldig zijn als de stoomboot een ouwe opa-piet meevoer die nog mee heeft gevochten in de Spaanse Burgeroorlog? Dan leren de kinderen tenminste nog iets en dan krijg je leuke anekdotes: “Ja ik vocht tijdens de Spaanse Burgeroorlog aan de kant van de staat, ik werd door de overheid naar het front gezonden maar ik heb nooit soldij ontvangen! Ja kinderen, dat is waarom we ‘zending zonder kosten’ vandaag de dag nog met het woord ‘Franco’ aanduiden!”.

Dat de sinterklaastraditie nog steeds diepgeworteld zit, is overduidelijk. Hij zal de komende jaren wellicht wat veranderen en Quinsy Gario zal binnenkort ongetwijfeld met een pieten-cao komen waarin hij de lange werktijden af wil schaffen enzovoort, maar de kern van de traditie zal hetzelfde blijven. Het zou me dan ook niets verbazen als steeds meer bedrijven er gebruik van zullen maken. Een arm echtpaar met twee kinderen zit rustig op de bank DWDD te kijken, ze komen immers uit de ouderwetse VARA-arbeiders stand. Ineens horen ze gebonk op 5 december. Ze kijken elkaar verbaast aan; ze hadden immers geen cadeautjes geregeld. Vader doet de deur open en daar staat een slecht geschminkte, naar shag riekende man. “Goedenavond, deurwaarder-piet; al zijn mijn longen zo zwart als roet, de fiscus meent het wel goed. Ik heb een lege jutezak bij me, die kom ik even bij jullie vullen, leuker kunnen we het niet maken!”

Over VARA, de oude socialistenomroep, gesproken. De omroep, die de arbeidersstand dient te verheffen, heeft deze week een restaurant geopend, en na vernietigende recensies weer gesloten. Het was een klein pop-up gehucht waar de grachtengordel op topniveau kon eten. Uiteindelijk bleek het dus niet ge-wel-dig te zijn, maar wat kan je eigenlijk ook verwachten voor een socialistisch prijsje van 80,- euro per persoon & exclusief administratiekosten? Alleen de salon-socialisten-elite gaat voor 80 euro eten, de echte arbeiders zijn NS-medewerkers die onder druk van Dijksma moeten zorgen dat er deze winter vlekkeloos gereden wordt. De medewerkers zullen binnenkort een kerstpakket ontvangen met speciaal in Polen omgebouwde ruitenkrabbers en speciale met konijnenbont gevoerde ovenwanten, zo kunnen ze de rails voor de winter ijsvrij krabben en de wissels warmhouden.


Even later op pakjesavond, staat een idioot met een stanleymes in een metrostation in Londen, hij heeft zojuist twee mensen neergestoken omdat hij boos is; zo werken die dingen bij sommige mensen klaarblijkelijk. Wanneer er woede ontstaat grijpen ze naar het meest simpele moordwapen dat voorhanden is. De opperste staat van paraatheid is afgekondigd, het teken van een land in angst. Aan de ene kant wordt terrorisme zwaar veroordeelt en worden de daders als afgrijselijke onmensen neergezet. Niet dat deze kwalificatie ten onrechte is gegeven, maar hoe kan een land zich zo distantiĆ«ren van terrorisme en IS (Isil, ISIS, Da’esh) wanneer we vrolijk handel drijven met het land dat IS praktisch financiert: Saoedi-ArabiĆ«. Ik vrees echter dat het vrij weinig mensen veel kan schelen. Ze kijken momenteel waarschijnlijk naar een soort spelshow op RTL en straks naar reality-serie over Gordon die een nieuwe vriend zoekt. Een soort omgekeerde archeologie: een oud fossiel zoekt naar een fris, jong ding van de huidige beschaving. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten