zondag 13 december 2015

Snipperdag

Anouchka van Miltenburg. Even leek het erop dat deze dame het helemaal zou maken binnen als Kamervoorzitter. Ze zou de gevaren met opgeheven hoofd trotseren en een zuiver, nietsontziend gezag uitstralen over de plenaire zaal. Ze zou de omhooggevallen politieke kopstukken temmen. Ze moest het granieten blok voorstellen dat voor niets of niemand zou wijken. Gerdi Verbeet was als een lieve oma die de kleinkinderen tot rust maande wanneer ze op de bank dreigde te springen, maar deze liberale vrije-markttijger, een ‘succes is een keuze’ boegbeeld met ‘niet doorschuiven maar aanpakken’- mentaliteit zal de Tweede Kamer eventjes tot de orde roepen. Alles zou voorbeeldig verlopen…


Mark Rutte sloot toen het sprookjesboek. Hij leest zichzelf, bij gebrek aan een partner en bij afwezigheid van Jort Kelder die af-en-toe blijft steken voor een slaappartijtje, elke avond een liberaal sprookje voor. Anders kan hij namelijk niet slapen. Jammer genoeg was het verhaal over Anouchka van Miltenburg ook een sprookje. Het vertrek van Miltenburg kwam niet uit de lucht vallen, ze was immers niet bepaald populair in de kamer. Het ‘shredderincident’ waarbij Van Miltenburg tot twee keer toe (!) een klokkenluidersbrief over de ‘Teeven-deal’ door de papierversnipperaar heeft gehaald, was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze slaagde er immers niet in om gezag af te dwingen. Ze had d’r feministische kapsel dan wel ingeruild voor een coup die wat meer in de richting van Margaret Thatcher kwam, maar als Anouchka van Miltenburg de ‘ijzeren dame’ moest voorstellen, dan zat de kamer vol met metaalbewerkers uit hoogovens. Een persoonlijke en politieke nederlaag.

En terwijl onze Kamervoorzitter essentiële documenten versnippert, leest Donald Trump een A4'tje voor dat hij beter wél had kunnen vernietigen. Donald Trump boog voorover om zijn in inkt gedrukte hersenspinsels te openbaren. Hij maakte duidelijk dat de VS geen moslims moeten binnenlaten totdat duidelijk is wat er aan de hand is (what the hell is going on!). Het verbaast mij al niets meer dat hij met zo’n stompzinnige en polariserende uitspraak een groot deel van het Amerikaanse electoraat achter zich krijgt. Het is immers een charismatische figuur. Trump wil de ‘American Dream’ nieuw leven inblazen, hij is er zelf een levend voorbeeld van. Hij leende als jonge knul één miljoen dollar van zijn vader en ging aan de slag; succes is een keuze! Deze populist schildert voor zijn kiezers vergezichten van Amerikaanse landschappen waar geen moslim of neger te bekennen is. Of zoals het Rijksmuseum, dat momenteel alle aanstootgevende beschrijvingen aanpast, het zou beschrijven: “Waar Arabieren of getinte minderheden niet tot nauwelijks aanwezig zijn”.

Over aanstootgevend gesproken: ondertussen staat Rapper Ismo voor de rechter. Hij zou zich in een raptekst beledigend hebben uitgelaten over joden en homo’s. In zijn video’s op Youtube laat hij zich omringen door een harde kern van trainingspakken dragende en Gucci-liefhebbenden die met hun scootertjes en geleende Mercedessen als discipelen achter de rapper aanrijden. Rapper Ismo, een naam die doet vermoeden dat er een grote, intellectuele poëet achter schuilt, rapte dat hij ‘flikkers geen hand geeft’ en ‘joden nog meer haat dan de nazi’s’. Alhoewel dit natuurlijk riekt naar pure homohaat & antisemitisme, hebben we het uiteraard verkeerd geïnterpreteerd. Met ‘flikkers’ bedoelt hij ‘mensen die iets flikken’ en met joden bedoelt hij ‘zionisten’. Maar wij zijn uiteraard te kortzichtig om deze dubbele bodem en nauwkeurige, literaire lagen die in de rap klaarblijkelijk aanwezig zijn, te zien. Hij is dan ook vrijgesproken, en terecht naar mijn mening. De video’s die hij produceert worden miljoenen keren bekeken. Zijn op kleuterschool-rijm gebaseerde argumenten stellen dan niet veel voor, maar wanneer miljoenen mensen zo’n video kijken en liken kunnen we tenminste signaleren welke groep er nog op zo’n middeleeuwse manier denkt.


Ondertussen schenkt Ivo Opstelten nog wat wijn in, hij is op bezoek bij Van Miltenburg. Ivo ergert zich aan de video’s van Ismo, hij kan inmiddels bij Youtube komen omdat hij na zijn aftreden een uitgebreide ICT-cursus heeft gedaan. “Wat is ICT nou precies?” Vraagt Anouchka waarna Ivo zijn inspirerende verhaal over ‘vallen en opstaan’ voltooit. “Ik heb werkelijk geen idee”, antwoord haar man terwijl hij de ‘per-ongeluk’ aan reepjes gesneden krant in elkaar aan het puzzelen is. Hij zit tenminste thuis; hij heeft op aanraden van zijn vrouw een snipperdag genomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten