zondag 4 september 2016

Zomergast Rutte

Mark Rutte is te gast in het programma Zomergasten van de VPRO. Rutte zit hier duidelijk met een reden; hij mag in het een-op-een interview de helft van de zetels vullen, en hoopt dat na de verkiezingen in maart ook in de Tweede Kamer te doen. Het kijkcijferniveau van Zomergasten mag dan niet torenhoog zijn, maar Rutte heeft iets goed te maken met het intellectuele deel van het electoraat. Rutte liet zijn hoofd nog weleens zien bij RTL Late Night, danste met een glitterstrikje bij de Toppers en bedankte Albert Verlinde ‘namens heel Nederland’ voor 15 jaar RTL-Boulevard. Dat zijn drie redenen voor de kiezers om nog eens te kijken wat de overige partijen te bieden hebben. Het geflirt met de hossende massa zal niet op elke golfbaan in Nederland op grote instemming hebben kunnen rekenen, dus Zomergasten biedt uitkomst. Het programma wordt als een van de pareltjes van de publieke omroep gezien; het zou onmogelijk zijn om een marathoninterview te houden voor het zappubliek van de commerciële zenders. En daarom mag Mark Rutte een verkiezingsspot van drie uur houden. Een andere partij zou zoiets nooit kunnen overtreffen bij de zendtijd voor politieke partijen.


Dat Rutte zich bewust is van de verkiezingen, bleek al eerder afgelopen week. Rutte bood zijn excuses aan voor de verkiezingsbeloften die hij niet is nagekomen. Misschien is dat niet een al te slimme zet, aangezien het geheugen van de gemiddelde kiezer ongeveer even goed is als dat van een dementerende cavia. Hoeveel mensen zouden nu niet gedacht hebben: “Oja, waar blijft die 1000 euro, en hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?”. Bovendien kwam het ook niet bepaald sterk over. Wanneer je de prestaties van de VVD vergelijkt met die van de PvdA, hebben de liberalen het nog redelijk gedaan. Rutte beweerde toch dat hij “Meer op de bal moest zitten”. Iedereen die ooit heeft gesport in zijn leven, weet dat een bal een ei wordt wanneer iemand erop gaat zitten, en dat het spel zo onspeelbaar wordt. Een kabinet is nou eenmaal een spel van geven en nemen, soms moet je de bal even uit het veld laten rollen en wachten tot de PvdA hem uit de sloot haalt.

Ondertussen zit Roemer op de bank, voor hem geen uitnodiging voor ‘Zomergasten’. Hij was al blij dat hij in het verleden aan de RTL-spelshow ‘Ik hou van Holland’ mee mocht doen. Roemer zal ook bij de komende verkiezingen lijsttrekker voor de SP zijn, en daarmee brengt hij de SP nergens. Hij is en blijft het minder snuggere jongetje van de klas, er is maar één plaats waar hij dat niet was; dat was gedurende zijn carrière als basisschoolleraar. Natuurlijk zal de SP niet diep zinken, maar het zal ook niet zwaar stijgen. De SP loopt met Emile dezelfde polonaise als voorheen; niemand haakt af en niemand zal aansluiten. Er zal sowieso vrij weinig veranderen in de vastgeroeste partij, althans… Harry van Bommel, zwaar pro-Palestijns kamerlid, heeft de bezetting van zijn zetel eindelijk opgegeven. Die wordt straks gevuld door de vrouw van Jan Slagter en dochter van Jan Marijnissen, straks zal de SP ook moeten pleiten voor het voortbestaan van ‘Heel Holland Bakt’.

Moszkowicz moest het veld ruimen bij VNL, en nu is wissel Jan Roos ingezet. Hij mag nu het conservatief-rechtse programma verkondigen en een poging doen om zetels bij Wilders weg te halen. De PVV heeft gekozen voor een verkiezingsprogramma dat op één A4tje past, in de hoop dat het merendeel van het PVV-electoraat met haar leestempo tegen maart weet waar het aan toe is.


Hoeveel referenda zal Jan Roos voor ons in petto hebben? Is hij de clowneske media-trol die tegenover Sylvana Simons gezet wordt? Brengen ze het niveau van het talkshowdebatje naar de Tweede Kamer? Met kleine partijtjes als DENK en VNL zal het in ieder geval moeilijk worden om een kabinet te formeren. Een formateur is als een meubelmaker, hij moet stukken hout hebben om een degelijk, eikenhouten kabinet in elkaar te schroeven. Maar hij heeft na maart waarschijnlijk niets dan splinters om mee te werken. We zullen zien wat er straks zal staan, hoelang het overeind blijft en of iemand iets soortgelijks weer op wil bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten