zondag 25 september 2016

SP… zonder intellectuele ruggengraat

Emile roemer loopt hoopvol en vastberaden richting het spreekgestoelte. Hij weet waarom hij hier loopt. Hij is gekozen door de SP-kiezer, waaronder zich mensen bevinden die zich druk maken over de zorg, en hij zal de stem van die mensen laten klinken. De socialist heeft, speciaal voor de Algemene Beschouwingen, zijn keurigste rode stropdas omgedaan. Roemer staat nu achter het spreekgestoelte en de gehele SP-fractie houdt haar adem in. Emile is namelijk een geweldige debater voor zijn spiegel in de fractiekamer en tegenover zijn bloedeerlijke en immer kritische partijgenoten, maar nu hij geobserveerd wordt door de priemende ogen van menig rivaliserend kamerlid… kan zijn socialistische wereldrede door interrupties aan kracht inboeten.


Emile begint vrolijk te speechen, althans – vrolijk voor een SP-er. Roemer vertelt over de Bijbelse plagen die Egypte troffen maar waarvan het Israëlitische volk gevrijwaard bleef, het leek wel een stukje tekst dat door Israël-criticaster Harry van Bommel was achtergelaten toen hij de Kamer verliet; een stukje dat hij ongetwijfeld had willen gebruiken in een betoog over de ‘internationale uitzonderingspositie van Israël’. Roemer kijkt nog niet op van zijn blaadje of de gevatte, oranjegedaste Bijbelexpert Kees van der Staaij staat bij de interruptiemicrofoon om Emile erop te wijzen dat de plagen niet in de goede volgorde genoemd worden. Emile herstelde zich vlug en vervolgde zijn betoog, het ging nu over de eigen bijdrage in de zorg. Die zou moeten worden afgeschaft, de kosten zijn circa 3,5 miljard maar dat is volgens Emile wel te dekken door o.a. de bureaucratie in de zorg aan te pakken. Toen was het Samsom die meteen klaarstond om Emile uit zijn droomwereld te helpen. De PvdA-leider gaat de strijd voor het lijsttrekkerschap aan onder de noemer: “Doorknokken” de ondertitel ‘tegen beter weten in’ kan het gemiddelde PvdA-lid wel zelf invullen.

Zo weet Roemer de SP in de hoek te zetten waar het al sinds de oprichting staat: ver uit de buurt van regeringsverantwoordelijkheid. SP schreeuwt dat het kabinet geen goed beleid levert op het gebied van zorg en komt met een plan dat ze niet eens hebben laten doorrekenen, dat is als een aanval van een tandeloze tijger. Hier staat een partij zonder intellectuele ruggengraat, zonder Jan Marijnissen. Een partijleider moet zich kunnen verdedigen, ook wanneer hij de waarheid in pacht zou hebben. Als iets er niet toe doet in de Kamer, dan is het wel de werkelijkheid. Voor de kiezer kan een goed gebracht sprookje realistischer overkomen, dan een slecht aangeklede waarheid.


De rechtse kiezer is inmiddels al lang afgehaakt. Terwijl zijn tv nog aanstaat, kijkt hij op het uitgebreide keuzemenu van partijen waar hij in maart uit zal kunnen kiezen. Af en toe hoort hij flarden van het debat; de zelfverzekerde klank van Zijlstra, de gezaghebbende rust van Rutte en de stem van Kuzu die zo nu en dan als een ongrijpbare mug en diens toonfrequentie door de huiskamer galmt. Buma passeert even de revue als leider van de partij die ooit de eeuwige macht leek te hebben. Hij kwam met zijn vaste normen-en-waarden-stramien toen hij bepleitte dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting en dat majesteitschennis weer strafbaar zou moeten worden; de natte droom van elke partij die de koning een goddelijk gezag toekent. Ondertussen vroeg de kiezer zich thuis verzuchtend af wat hij nu toch zal moeten stemmen, er is in ieder geval genoeg te kiezen. De rechterrijstrook is te betreden met 130 KM per uur en overbezet… D66 lijkt te kiezen voor een benadering rechts van het midden, CDA is in de afgelopen jaren ook voorzichtig naar rechts afgezakt, de PVV rijdt ook al een tijdje op de rijstrook mee, Of kiest hij toch voor de PVV-afvalbakpartij ‘VNL’. De partij die enerzijds naar lage belastingen streeft en anderzijds grandioze overheidsresultaten wil bereiken die hogere uitgaven vereisen. Of zal de rechtse kiezer toch verleid worden door de nieuweling die in de stoet is aangesloten: Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie die bindende referenda wil invoeren, vervolgens komt Rutte in zijn oude Saab aangereden om “Pleur op!” te roepen tegen zijn (vele) rechtse rivalen die inmiddels een onliberale file op de weg veroorzaken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten