zondag 18 oktober 2015

Bonje met de Culturen

Het moest wel een keer stoppen. Er was sprake van een uitzichtloos en ondragelijk lijden; er waren geen vooruitzichten meer… Dit is een greep uit de euthanasiewet, maar het kan ook prima door als voetbalcommentaar bij de laatste wedstrijden van het Nederlands elftal. De kleedkamer is gevuld met verloren zielen. Er lijkt definitief een einde gekomen aan de tijd van overwinningen, grootse triomfen en gewonnen wedstrijden; het achter elkaar zetten van verschillende woorden met dezelfde betekenis is immers één geworden in het voetbaljargon. Men staart naar elkaar terwijl een uit de douche afkomstig dampend deken van schaamte de kleedkamer vult. De heren kleden zich aan en fatsoeneren zich, het leven gaat immers door. Depay doet even zijn gouden tanden in, hij lijkt zich de laatste tijd meer bezig te houden met scoren buiten de voetbalvelden, maar dat even terzijde. Vele Nederlanders schakelde de tv voor het beëindigen van de wedstrijd uit, alsof ze de beademing van een naar leven happende oma stopten; er is genoeg geleden.

De laatste wedstrijd van het Nederlands elftal wordt ergens op een avond in Nederland even in de herhaling bekeken. Halbe Zijlstra zit in de fractiekamer van de VVD, hij heeft net even naar de peilingen gekeken en probeert met de beelden van Oranje de partij-nederlaag in de peilingen te verwerken. Hij zucht, hij heeft het al lang aan zien komen dat het Nederlands elftal gedoemd was te falen. Als er iets is dat je van de gruwelijke filmpjes van IS hebt kunnen leren, is dat mensen in oranje shirts het meestal niet zo lang volhouden. Hij zucht, dit vak heeft hem cynisch gemaakt.

Altijd maar dat Nederlandse compromis altijd maar die eeuwige journalisten en de kritiek die als bijtend zuur in inkt omgezet wordt. Volgens de peilingen loopt de VVD leeg in de PVV de gedachte “de mensen zijn het zat” overwint en de traditionele partijen lijken voor veel mensen geen optie. Daar wordt het Pr-mannetje Halbe Zijlstra ingezet om de PVV-kiezers te paaien om een kleine afslag richting het liberaal gedachtegoed te maken terwijl de ingedutte, vaste VVD-stemmer niet het gevoel moet krijgen dat de partij zich op ordinair terrein gaat bevinden. Wanneer Halbe zapt ziet hij de enige verkiezingen die hem niet in het koude zweet brengen: de televizier ring, daar heeft een commercieel programma gewonnen dat deze keer bewust debielen heeft ingezet om televisie te maken.

Het kabinet loopt niet lekker, de onderlinge verhoudingen zijn al enigszins zuur. Dan kan Rutte wel de enige stemmingsmaker zijn, die de eeuwig optimistische blik vasthoudt maar een kabinet is als een vliegtuig dat constant moet vliegen; en Rutte mag dan wel pianist zijn, maar met één vleugel houd je een vliegtuig niet in de lucht. Er zijn immers nog veel struikelblokken voor het kabinet; neem nou de huidige vluchtelingencrisis. Wellicht komt er binnenkort een busje (dat normaal voor schoolreisjes wordt gebruikt) met 13-jarige huwelijkspartners richting Nederland, die bij aankomst kinderlijk onder de banken kruipen zodat de mannen denken dat er onderweg iets is gebeurd.

Ondertussen zal de een televisieploeg van SBS-6 binnenkort ongelofelijk druk bezig zijn met de voorbereidingen van een nieuwe serie “Bonje met de Culturen”. Een in Oranje opgenomen serie waarbij Natasja Froger de tranen van een Syrische weduwe met gesponsorde Kleenex-zakdoekjes zal opvangen na het stellen van diepzinnige vragen. Ondertussen zal John Williams het dorp ingaan om emotionele gesprekken te voeren met buurtgenoten om hun mening over het asielzoekerscentrum te horen; de kans voor een diepzinnig gesprek:

“Ja die vluchtelingen hebben alles verpest hier, werkelijk alles! Een stel kansarme idioten! Vroeger ging ik naar snackbar Kees, daar kon ik een hamburger krijgen voor 1 euro! Toen kwam Ali met zijn shoarmatent en die heeft Kees weggeconcurreerd! En ik mot die afgetrokken schapenkut met dampende pus niet dus ik moest naar een andere snackbar! Kom ik bij McDonalds, kocht ik daar een hamburgert voor 3,50 euro! Durft dat kreng te vragen of ik er nog iets bij mot hebben! Nee natuurlijk niet, dan heb ik geen geld meer om vanavond wat te eten! Maar om terug te komen op uw vraag, dat asielzoekerscentrum mag er best komen! We zijn het inmiddels wel gewend om de woorden “kansarm” en “oranje” met elkaar te associëren”. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten