zondag 7 februari 2016

Homo-Safehouse

Ze weten toch altijd weer de aandacht te grijpen, die Noord-Koreanen. We hebben Noord-Koreanen altijd al als idioten gezien. Mensen die alle propaganda van de staat slikken als zoete koek en als makke lammetjes in de parades meelopen wanneer dat van hen gevraagd wordt. De waarheid is echter anders. Lang niet alle Noord-Koreanen zijn ‘volledig’ geïsoleerd. Al sinds de jaren ’90 komen Dvd’s van westerse televisieseries het land binnen en het gros van de bevolking neemt de propaganda niet langer serieus. De raketlancering van deze week is slechts bedoelt om de bevolking af te leiden van de enorme voedseltekorten etc. De elite van Noord-Korea in Pyongyang bekijkt de staatstelevisie met een soort propaganda-filter. Ze proberen het kaf van het koren te scheiden, zoals de Russen doen wanneer ze naar Russia-Today kijken dat door het Kremlin bekostigd wordt.  


De internationale gemeenschap was woest! Hoe durfde Noord-Korea een nieuwe raket het luchtruim in te schieten? Dit vraagt om sancties… Maar bijna alle mogelijke sancties zijn al tegen Noord-Korea uitgespeeld. Er is bijna niets meer om Noord-Korea mee te belasten. Wat nu? De republikeinen weten (zoals altijd) wel raad. Tijdens het laatste republikeinse debat in de VS stonden de kandidaten zij aan zij om uit de doeken te doen hoe ze het buitenlands-beleid zouden bepalen. Hoe ze de Noord-Koreanen, China en de Poetin aan zullen pakken. Trump is overigens een groot Poetin-fan. Dat zal ongetwijfeld wederzijds zijn, want Trump is dé karikatuur van een hebzuchtige, imperialistische, kortzichtige Amerikaan waar de Russia-Today redacteuren van zullen smullen.

Waar Poetin zich ook zeer om zal vermaken is hoe politici op nationaal en Europees niveau zich druk maken over het raadgevend referendum dat zich voor of tegen een associatieverdrag met Oekraïne kan uitspreken. Het verdrag is vooral bedoelt om de Europese invloedsfeer in Oekraïne te vergroten, terwijl Rusland altijd een grote vinger in de pap heeft gehad in het met corruptie doordrenkte land. Wanneer Europa een belangrijkere rol gaat spelen in Oekraïne, zal Poetin zich wat meer in het nauw gedreven voelen. De komst van Navo basissen in Oost-Europa en economische sancties tegen Rusland hebben ook niet bepaald bijgedragen aan een ‘positiever’ beeld over het westen. Wat moet de Russische burger nu denken? Er zijn economische sancties maar dat is voor onze eigen bestwil want onze leider is een doorgedraaide KGB-er met grootheidswaanzin? Het sluiten van een associatieverdrag met Oekraïne is hetzelfde als je arm in een wespennest steken en hopen dat je hem er piekgaaf weer uit kan halen…

…Of hetzelfde als een homo in een AZC vol Syriërs zetten en verwachten dat hij niet binnen de kortste keren ritueel wordt gestenigd. Wanneer men het over AZC’s heeft, overheerst het beeld van opgefokte tokkies, vrouwen met een shagstem, een Gerard Joling tatoeage en felgekleurd, opgeschoren haar dat niet onderdoet voor een gemuteerd bramenbosje uit de buurt van Tsjernobyl. Des te minder is er bekend over de problemen met homo’s in de AZC’s. Er komt vrij weinig informatie over naar buiten. Dat komt omdat journalisten vaak niet naar binnen mogen. Het is voor veel homo’s in ieder geval onveilig, vandaar dat het COC pleit voor zogenaamde ‘safe-houses’. Hier kan men in een bedreigende situatie naartoe vluchten, uiterst onverstandig. Zo worden de slachtoffers ondermijnt. Hoe kunnen Syriërs ooit integreren wanneer ze homoseksualiteit niet zien als iets dat bestraft moet worden. Hoeveel safehouses wil men bouwen? Want je kan aannemen dat velen van deze niet-tolerante lieden over straat lopen, en hoe zullen ze dan reageren op joden en homo’s?  
Telefooncellen zullen omgebouwd worden tot kleine ‘veiligheidshokjes’ waar homo’s zich in kunnen verschuilen voor langslopende, niet-tolerante asielzoekers. De cellen zullen ‘steenbestendig’ zijn, zo worden de geloofsfanatici niet beperkt in de prachtige stenig-cultuur die ze over meerdere generaties hebben opgebouwd en zo worden de homo’s veilig gehouden; ‘iedereen blij’. De bibliotheken stromen leeg, maar ze kunnen nu als ideale schuilplaats dienen voor het geval geloofsextremisten hun agressieve driften willen botvieren op keppeltjes dragende joden. Die kunnen zich in een dergelijk geval, als vanouds, achter een boekenkast verschuilen.  


Ik begrijp dat tolerantie voor culturele achtergrond, traditie en geloof belangrijk is. Maar die tolerantie stopt bij mij op het punt waar men intolerant wordt ten opzichte van andere groepen in de samenleving. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten