zondag 14 februari 2016

MAX Correspondents Dinner!

Het was ouderwets lachen geblazen. De eerste editie van het Nederlandse Correspondents-Dinner is volgens velen geslaagd. Lachen met journalisten over het politieke jaar in combinatie met veel zelfspot, het is niet aan iedereen besteed. Rutte redt zich wel, de gezellige borrel-praat-lach cultuur heeft zich immers diep in de VVD geworteld. Met wat hulp van het Ministerie van Algemene Zaken hebben ze er nog wat van kunnen maken.Het is een man die vaak lacht en deze avond had dat, voor de verandering, toegevoegde waarde voor hetgeen hij deed. Een Amerikaanse traditie, zo zeiden velen, moeten we dat nu ook perse in Nederland doen? Ik twijfelde eerst ook, maar na de beledigde houding van Jan Slagter weet ik het zeker: natuurlijk, waarom niet?


 Het concept leek ook wel goed bij deze premier te passen, want eerlijk is eerlijk: zie je Buma al over het podium schuifelen? Gert-Jan Segers een geestige, liturgische anekdote vertellen? En hoe zou Roemer zoiets aanpakken? Zou hij een compleet irrelevant Belgen-moppenboekje openslaan en een aantal brabo-dijenkletsers ten gehore brengen? Zodat hij eindelijk een keer de politiek kan omzeilen en zich kan richten op zijn echte passie: laagdrempelig vermaak. Zou Samsom in de plaats van Rutte vol zelfspot grappen maken over zijn Greenpeace-verleden en de dalende positie van de PvdA in de peilingen?

Ik denk het niet. Men heeft bij de PvdA niet zoveel zelfspot. Ze hebben onlangs een klein succesje behaalt met Lodewijk Asscher die zich afbeet van stompzinnige reacties op social-media door de reacties zelf in een bericht te herhalen. Daaruit werd duidelijk hoeveel creatieve manieren er zijn om antisemitische en racistische opmerkingen te maken, deze digitale schandpaal waar Asscher de reageerders op nagelde werd zeer goed ontvangen. Verder was er voor de PvdA niet zoveel reden om vrolijk te zijn, dat komt ook omdat de socialisten politiek over het algemeen een ‘ernstige zaak’ vinden. Vandaar dat men elk partijcongres de onheil over zichzelf afroept en aan de bezorgde leden verteld dat ze het niet geweldig doen en dat de PvdA zich aan een linkse koers moet houden; oude wijn in nieuwe zakken. De partij is inmiddels 70 jaar oud geworden deze week en dat werd sobertjes gevierd. Er hing geen polonaisesfeertje zoals gebruikelijk zou zijn bij dit soort heugelijke momenten, er was eerder sprake van een stoelendans wanneer de zetelpeilingen van Maurice de Hond voor de komende verkiezingen uit zouden komen. Toch denkt Diederik Samsom het vol te kunnen houden, de PvdA moet weer zelfvertrouwen krijgen voor de nieuwe verkiezingen! En Samsom zou dat vertrouwen kunnen geven, wat dat betreft kan hij prima in het Feyenoord Bestuur.

Eén voordeel: hij hoeft zich geen zorgen te maken dat hij het volgende Correspondents-Dinner moet leiden. Dan loop je namelijk het risico de Godfather achter ‘Nederland in Beweging’ en ‘Heel Holland Bakt’ te beledigen. Jan Slagter van Omroep Max heeft een dertig jaar jongere vrouw aan de haak geslagen, de dochter van Jan Marijnissen om precies te zijn. Veel mensen vinden dat het prima zou moeten kunnen, wat maakt het uit dat Jan Slagter d’r vader had kunnen zijn? Hij moet zorgen dat hij er in wat minder vitale levensjaren warmpjes bijzit wanneer hij geen toereikende thuiszorg krijgt. En Nederland is het land van de mantelzorg, dus hij is zich nu aan het indekken met deze SP-vrouw met hart voor de ouderen! Jan Slagter zal dus in 2036 nog naast een 50-jarige vrouw zitten die tijdens het correspondents-diner desnoods in vloeibare vorm aan hem voert, terwijl de leider van kabinet Wilders V een leuk-bedoelde speech houdt. Dat lijkt me aantrekkelijker dan de laatste jaren van mijn leven te moeten slijten in een verzorgingstehuis.


Dat was namelijk het lot van Eddy Wally die een tijdje geleden overleed. Er stond deze week nog een bericht in een Belgische krant dat hij aan ‘de beterende hand is’. Hij werd in zijn laatste levensjaren door zijn dochter in een rolstoel gehesen en op diverse podia gezet. Onder het mom van ‘Eddy Wally on Tape’ stamelde hij mee met een originele studio-opname. Tijdens zijn laatste optreden zong de hele zaal ‘You never Walk Alone’ voor Eddy Wally die in een rolstoel zat: een typisch-Belgisch afscheid van een Vlaamse volkszanger die zichzelf als internationaal-grootmeester van de muziek beschouwde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten