zondag 20 september 2015

Treinterrorist

Het bejaarde echtpaar zit tevreden voor de tv. Vroeger konden ze de wereld goed begrijpen, toen was het immers nog overzichtelijk. Ze hebben net de afloop van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en ze hebben de hele koude oorlog zien beginnen en zien eindigen. Alhoewel ze zich niet echt bezighielden met de politieke situatie in andere landen, was het niet ingewikkeld. Achter de muur, daar zitten de slechteriken! In de afgelopen jaren was er een touw meer aan vast te knopen voor het stel: Al-Qaida hier, jihad daar. De krant werd niet langer opengeslagen. Maar plots hoorden ze een hoopvol bericht: Russische vliegtuigen zijn gesignaleerd in Syrië! Het moest niet gekker worden; eerst de Krim, en nu dit! Als dit zo doorging kon opa eindelijk de geopolitieke situatie begrijpen: Rusland is weer de oude vijand.

En terwijl Rusland een ongevraagd handje komt helpen bij het opruimen van de enorme puinhoop waarbij het westen een vinger in de pap heeft gehad bij het creëren ervan, rijdt er een propvol busje richting Europa. In het busje liggen mensen als handelswaar opeengepakt, wachtend totdat de achterdeuren opengaan en ze in het vrije westen zijn aangekomen. En wanneer het busje steeds verder van het land van herkomst verwijdert raakt, hoe minder de smokkelaar zich om zijn “vracht” bekommerd. Men hoort een hoop gebonk en gekreun in de laadbak, maar ze moeten maar niet zeuren, dan hadden ze maar niet de “vandaag op de vlucht? Morgen in Vught!” actie moeten nemen.

Velen dagen later komen de Nederlandse vluchtelingen aan op het station. Waarom? Omdat ze worden geacht zich daar te melden. Ze krijgen daar een kaartje om per trein naar een opvangcentrum in Ter Apel te reizen. Dat doen de Nederlandse autoriteiten expres. We hopen namelijk dat wanneer ze kennismaken met het alsmaar falende openbaar vervoer, ze rechtsomkeert maken en teruggaan naar het land van herkomst. NS/ProRail is misschien wel het meest trieste project van de Nederlandse privatiseringsdrang geworden. Het gespleten vervoersbedrijf staat met één been in de overheid en met het andere in de vrije markt. ProRail heeft momenteel al te maken met een enorm begrotingstekort. Het komt een beetje over als een 27-jarige die eigenlijk het huis uit moet, maar toch blijft omdat vadertje staat het niet helemaal vertrouwt wanneer ProRail/NS de eigen boontjes moet doppen in de grote-boze-mensenwereld.

Om de treurige sfeer die over het land hangt een beetje te drukken, reizen de koning en koningin een kort stukje voor hun jaarlijkse werkdag. Dat tochtje naar het binnenhof leggen ze af in een wanstaltig, gouden gedrocht dat nog door een Saoedische oliesjeik als “smakeloos” zou worden bestempelt. Zou het niet veel leuker zijn als de koning met het hele gezin in een Dacia richting het binnenhof rijdt? Met de hoeden in de dakkoffer! En dat het ding vervolgens halverwege hapert en dat Amalia met de wat minder gezette prinsesjes moet duwen! Dat zou toch geweldig zijn! Het zou immers ook wat beter passen bij de staatsschuld die dit land in de afgelopen jaren zorgvuldig heeft opgebouwd. Ondanks het feit dat we in de donkerrode cijfers zitten, worden er toch een paar presentjes uitgedeeld. Het is immers belangrijk om het volk even zoet te houden wanneer ze veel zuur nieuws hebben moeten slikken. Men mag misschien wel zeggen dat men nu aan het oogsten dankzij de maatregelen die zijn genomen. Ik ben van mening dat ze het graan beter nog even wat tijd moeten gunnen om het te kunnen laten groeien, dan levert de oogst ook iets op.


En terwijl de vluchtelingen op Rotterdam Centraal wachten i.v.m. de vertraagde trein richting Ter Apel, rennen meerdere politieagenten langs. Het hele station wordt afgezet, politiehelikopter is in de lucht, de explosieve opruimingsdienst en de AIVD zijn aanwezig. Een anti-terroristeneenheid wordt snel op de been gebracht en de stilstaande Thalys is omsingeld. Iemand heeft zich in het toilet opgesloten en niemand heeft een idee wat diegene van plan is. Een onderhandelaar, die zich normaal bezighoudt met perikelen binnen de PvdA, wordt ingezet. Hij pakt een megafoon en zegt: “Hier spreekt de politie, de trein is omsingelt, u heeft geen keus, kom binnen tien seconden met uw handen omhoog de trein uit”. 20 seconden later gebeurt er niets. “goed” zegt de onderhandelaar, “wat zijn uw eisen?” Waarop een oude stem uit het toilet zegt: drie toiletrollen en een wc-verfrisser alstublieft. De 80-jarige man met kleine blaas wordt hardhandig met zijn broek op de enkels het toilet uitgesleept. De onderhandelaar verzucht: “Nederlanders, volk, jullie kunnen weer rustig slapen!”. De oude man blijft vertwijfeld achter, hij dacht net de wereld te begrijpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten