zondag 13 september 2015

Salonsocialisten

Daar zit Felix Rottenberg. Ik een luxe VARA-stoel in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk. De Wereld Draait Door is het uitstekende programma om als sociaal democraat te biechten, en Felix had zeker wat op zijn lever. Hij kwam vertellen dat hij opstapt als voorzitter van de kandidatencommissie van de PvdA. Hij had namelijk in een interview verkondigt dat hij Lodewijk Asscher liever als de nieuwe lijstrekker ziet dan de huidige partijleider: Diederik Samson. Als er één plaats is waar muiterij niet getolereerd wordt; dan is het wel in de krochten van de PvdA. Hans Spekman lijkt zelf niet helemaal meer te weten waar het naartoe moet met de partij. Gaf Rottenberg juist niet het kritische geluid dat de PvdA zo hard nodig heeft. Want wanneer een partij 29 zetels verliest in de peilingen, lijken zachte, sussende woordjes niet meer zo op z’n plaats.

Diederik Samson, die al een geruime tijd geen geloofwaardige sociaaldemocraat is doordat degelijke banen omgezet zijn in flexwerk en de zorg tot diep in de fundamenten is gesloopt, beseft dat hij niet stevig in het zadel zit. Daarom zagen we een significante verandering in zijn debatstijl. Wanneer hij normaal zijn betoog doorspekt met praktijkvoorbeelden en zachte, menselijke emoties, kwam in het laatste debat het beest in hem naar boven. De gebaren werden agressiever, de stem feller en het hoofd roder. Niet dat dit zo’n verpletterende indruk maakt; we zien hier eerder een man die bang is zijn baantje te verliezen, dan een man die links beleid staat te verdedigen. Hoe geloofwaardig is een coalitiepartner, die doet alsof hij tot de oppositie behoort?

Inmiddels zijn de stukken van Prinsjesdag uitgelekt en het resultaat is al duidelijk. Na jaren bezuinigen kan er eindelijk geoogst worden. Althans, er kan een heel klein beetje geoogst worden. Want ondanks de bezuinigingen, groeit de staatsschuld gestaag door. Maar er kan op meerdere vlakken wat “lastenverlichting” plaatsvinden. Dit moest het moment worden voor Diederik om zijn geloofwaardigheid terug te winnen. Hij zou eindelijk kunnen laten zien dat het nemen van verantwoordelijkheid loont. Maar helaas, door o.a. acties zoals “Red de Zorg” waar Pvda-er van Rijn wordt uitgejouwd, klinkt het tegengeluid harder. In elk ander geval had de lastenverlichting ook niet veel zoden aan de dijk gebracht. Want hoeveel zal dat helpen na de rigoureuze bezuinigingen die eerder zijn gedaan? Dan komt Samson meer over als een chirurg die eerst iemand z’n been afzaagt en er vervolgens een pleister op plakt die de lasten kunnen verlichten.

Ondertussen komt er weer een nieuw Syrisch gezin aan in Duitsland. Ze hebben inmiddels een lange reis achter de rug en ze hebben vernomen dat Duitsland de vluchtelingen met open armen ontvangt. Alleen het voorspelbare is gebeurd: Duitsland gaat haar grenzen weer controleren, het land kan de enorme toestroom van vluchtelingen niet langer aan. En ik denk dat velen landen zo zullen volgen. Europa kan het zich immers niet permitteren om grote nomadische groepen vluchtelingen rond te laten trekken in de buitenwijken binnen de Europese Unie, dat zou immers voor een grote armoede zorgen en het zou de criminaliteitscijfers doen stijgen. Het is natuurlijk begrijpelijk dat men vlucht, ze willen immers kunnen ontsnappen aan de grillen van IS. Maar waarom willen vluchtelingen dan niet opgevangen worden in landen zoals Tsjechië, Denemarken en Bulgarije? Omdat het sociale stelsel daar niet zo “volmaakt” is dat men daar zeer snel aanspraak maakt op een uitkering. En zo ontstaat het beeld van rupsje nooitgenoeg. Eerst lijkt men veiligheid te willen en komt men op Griekenland aan, vervolgens gaat men naar Denemarken maar daar zijn de sociale voorzieningen niet toereikend genoeg en ten slotte komt de vluchteling aan om zijn eindbestemming: Zweden. Het land dat dé ultieme hulp biedt op alle fronten. Nogmaals: ik heb begrip voor de vluchtelingen, maar om in veiligheid te komen hoef je niet vanuit Syrië naar Zweden te vluchten.


Ondertussen zit Spekman op het partijbureau een nieuwe trui te breien. Diederik loopt wat rond en denkt aan zijn comeback. Na een paar gebarende bewegingen en het herhaaldelijk luid uitspreken van het woord: Power! Draait Diederik zich om naar Spekman die enigszins vermoeit van zijn breiwerk opkijkt. Samson zegt: Ik heb het! Ik weet hoe ik de partij nieuw leven in kan blazen! Oja? Vraagt Spekman verbaast, ga je een lijstverbinding met GroenLinks aan? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten