zondag 23 augustus 2015

De rijdende vechter

De leider van het fictieve Plukoniuas loopt rond in zijn paleis. Het volk is ontevreden. Ze hebben geen geld om een nieuwe auto te kopen, verhuizen kunnen ze niet omdat de huizenmarkt is ingestort en ze hebben de 1000 KrΓΈbels die in de verkiezingen van 3029 beloofd werden nooit gehad. Daarnaast heeft de eenhoornsectie van de verenigde cartridges een motie van wantrouwen ingediend. De vereniging van zeemeerminnen is kopje onder gegaan en de vakbond van windmolenkabouters verzet zich fel tegen de opkomende blauwe energie. Aan wie moet de leider zijn zorgen uitten? Zijn coalitiegenoot is een hond die uit een Belgische kinderserie is gelopen! De leider van Plukoniuas speelt piano en zucht, het is niet makkelijk om de leider van een fictieve staat te zijn. Plots wordt het pianospel verstoord door het kraken van de deuren. De leider kijkt om en ziet een woedende menigte steeds dichterbij komen. Ze komen met brandende fakkels en hooivorken in de “comfort-zone” van de grootse leider, bij wie het vuur nu letterlijk aan de schenen ligt. De scherpe punten van een hooivork komen met een grote vaart op de leider af en plots…

Rutte wordt gillend en zwetend wakker in zijn bed. “Wat is er schat?” Vraagt hij in een vrouwenstem aan zichzelf bij gebrek aan een wederhelft. Ik weet het niet… misschien is dit alles mij een beetje teveel aan het worden. Al die vragen, al die kritiek. Waarom willen ze me steeds herinneren aan een uitspraak die ik jaren geleden heb gedaan, dat is toch al lang niet meer relevant! Ik word er niet goed van! Ik droomde gisteren nog van Hans van Baalen die als ijscoboer door Noord-Korea reed en inkomensafhankelijke prijzen hanteerde. Misschien moet ik een paar weekjes vrij nemen. Misschien moet ik het debat van deze week nog even verwerken…

En terwijl de leider een paar dagen later een kalmerende wandeling maakt, zitten een aantal mensen ontspannen & onderuitgezakt in de trein. Terwijl de meeste passagiers als een kasplantje door het raampje turen, horen twee Amerikaanse militairen in burger een vreemd geluid uit het toilet. Dat kwam niet omdat de zieke geest in het kleine kamertje darmproblemen had, hij was een terroristische diarree aan het voorbereiden. De oplettende oren van de Amerikanen hebben ervoor gezorgd dat een heel wat mensen de trein levend konden verlaten. Naast het feit dat de VS de FIFA heeft opgerold, tippen ze de Europese landen ook over terroristische gevaren. Nu is het op het punt gekomen dat de ook een handje bij de preventie van aanslagen helpen.

Iedereen heeft het recht op goede verdediging, ook deze verschrikkelijke man die een aanslag in een trein wilde plegen. Maar sommige suggesties van de verdediging kunnen gewoon een belediging voor de slachtoffers zijn. De advocaat van de verdachte pleit dat het slechts een “arme overvaller” is die “op zoek was naar eten”. Ja natuurlijk. Hij wilde alleen wat eten uit tassen stelen zeker? En die AK-47 was op het toilet natuurlijk door iemand anders achtergelaten? Deze arme overvaller wilde het wapen even terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar en had het voor de zekerheid even goed doorgeladen en getest of het nog goed functioneerde. Volgens de advocaat zal die jongen waarschijnlijk helemaal niet zo slecht zijn. Ik zie het al voor me dat zijn gesluierde vrouw door de politie wordt gevraagd of ze wist van zijn plannen, waarop ze beweert dat ze “niets te verbergen” heeft.


Lef heeft hij wel, die advocaat. Als je een zaak als deze op zo’n wijze wil verdedigen, durf je wel een uitdaging aan. Of het is gewoon een doorgedraaid mannetje dat in zijn jeugd teveel Monopoly heeft gespeeld en denkt dat als je goed dobbelt, je altijd een kans hebt om uit de gevangenis te blijven. Wellicht vergeet de advocaat dat het enige realistische aan monopoly is dat je drie beurten krijgt voordat je mank-lopend de gevangenis uit mag. Of misschien hoopt de advocaat dat de rechter om te kopen is. Bij de meeste rechters zal dat geen makkie zijn, die zijn niet zo gevoelig voor extra geld. In dat geval hoop ik dat hij de Rijdende Rechter krijgt, die voor een paar centen extra naar SBS6 is vertrokken. Wuif een paar biljetjes onder die snor en je krijgt een prachtig resultaat. Verdachte vrijgesproken i.v.m. gebrek aan bewijs; dit is mijn uitspraak, en daar moet u het mee doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten