zondag 10 mei 2015

Majesteitsstennis

Iedereen kent het principe van “The American Dream”. Arme sloebers die de vrije Verenigde Staten binnenkomen en de top proberen te bereiken door hard te werken. Stelt u zich eens voor dat u zo’n immigrant bent. U heeft met veel moeite de Engelse taal geleerd, in de eerste vijf jaar van uw verblijf 15 uur per dag gewerkt en u heeft met veel moeite een florerend bedrijf op kunnen bouwen. 30 jaar nadat u in de VS bent gearriveerd, staat u aan het hoofd van een imperium. U bent iemand! Laten we u voor het gemak even Mr Johnson noemen. Op een dag krijgt u van uw secretaresse te horen dat een milieuactivist “Fuck Mr Johnson!” heeft geroepen. U haalt uw schouders op, pakt uw koffie en loopt richting uw kantoor. Toch? Het is in ieder geval niet strafbaar wat die milieuactivist heeft gedaan.

Waarom is het dan wel strafbaar om de koning te beledigen? Iemand die vrijwel niets heeft gedaan om in deze positie te verkeren. De koning is iemand die geboren is om voor de rest van zijn leven samen met zijn drie verwende boterballetjes op de voorpagina van de Story en de Privé te staan. Het feit dat de koning zich tegenwoordig niet meer bezighoudt met een zware regeer-taak en in ruil voor wat licht-administratief werk een hoge uitkering krijgt, is al een reden om het verbod op majesteitsschennis op te heffen. Alhoewel ik het onterecht vind dat de “belediger” wordt veroordeelt, ben ik absoluut geen fan van ‘m. Abulkasim Al-Jaberi deed de beruchte uitspraak op een “anti-zwartepiet betoging”. Zo’n bijeenkomst gaat voor 10% over zwarte piet, voor 50% over het Palestina/Israël-conflict, voor 30% over zionistische complotten en voor 10% over het koningshuis. Een plaats voor wereldvreemde gekken die in hun eigen leugens zijn gaan geloven.

“Fuck de koning” vinden veel mensen onsmakelijk, dat is het ook, maar het zet ons wel aan het denken: waar ligt de grens. Is zo’n belediging ook strafbaar als je het combineert met kritiek op de monarchie? Wat nou als die gozer “Sodemieter op met die dikke koning en dat gare wijf van ‘m! Schaf de monarchie af! Dan kunnen ze een normale baan gaan zoeken! Wellicht opent Maxima dan een Argentijns restaurant, dat op aanraden van haar vader de bestellingen uit een vliegtuig flikkert!” Dit kan ook als beledigend worden ervaren, maar is het strafbaar? Het OM schiet zichzelf toch duidelijk in de voet, ze weten momenteel ook niet zo goed meer wat ze moeten doen. Je kan niet zomaar een archaïsche wet onder het stof vandaan plukken en in de 21e eeuw doen alsof het heel normaal is dat iemand onder het mom van “majesteitsschennis” wordt vervolgd.  

We moeten uitkijken dat dit in Nederland niet te ver doorslaat. Natuurlijk hebben we fatsoensnormen, maar die kunnen we niet altijd per wet doordrukken. Verbod op majesteitsschennis is niet langer van deze tijd. De koning handelt en profileert zich als een normaal mens, en moet dus ook als zodanig door het strafrecht worden behandelt. Een aantal jaar geleden werden republikeinen van voor het paleis op de Dam weggetrokken, wat later een “fout” van de politie bleek. Was dit het poging om de koning voor kritische gevoelens te behoeden? Ik begrijp dat er mensen zijn die het koningshuis koesteren, maar dat kan niet op deze manier.


De koning loopt rond in zijn paleis. Hij heeft net nog even kunnen glimlachen om de laatste LuckyTV-filmpjes. De koning weet immers wel dat hij niet onschendbaar voor humor is. Het vrije woord gaat zijn gang in het land, en zo hoort het ook! Hij heeft zich deze week niet met het nieuws beziggehouden. Willem! Schreeuwt Trix met een vermoeide stem. Ja, wat? Schreeuwt Willem terug. “Ze hebben vuk de keuning gezegd”. Willem haalt zijn schouders op, pakt zijn koffie en loopt richting zijn kantoor. Hij hangt achterover in zijn stoel. Denken ze nou echt dat dit hem wat kan schelen? Hij heeft wel belangrijkere dingen aan zijn hoofd! Bijvoorbeeld dat zijn moeder Paleis Huis ten Bosch zo heeft laten verslonzen, dat het dak inmiddels erger lekt dan een Mossad-agent met loonsverlaging. Of hij peinst over hoe Nederland straks vertegenwoordigt gaat worden in het Eurovisie songfestival. Hij heeft het de afgelopen jaren met plaatsvervangende schaamte moeten bekijken. Eerst die draaiorgelmuts, toen die verdwaalde indiaan, daarna die depressieve cowboys. Nu is onze hoop gevestigd op Trijntje Oosterhuis met een lied dat zo zoetsappig is, dat z’n trommelvliezen er diabetes van krijgen. Bah! Denkt onze blonde vorst. Al die ceremonies, dat gespeelde lachen, die slechte acts waar ik naar moet kijken alsof ik het leuk vindt… Dat is pas een majesteitsschennis!

1 opmerking:

  1. hahaha geniaal. Ik wist niet dat je een blog had Ischa, maar hoe dan ook super goed geschreven, keep up the good work

    BeantwoordenVerwijderen