zondag 3 mei 2015

De toekomstige Appeasementpolitiek

Koningsdag, de dag waarop het grootste volwassenentoneelstuk, op The Passion na, van Nederland wordt opgevoerd. Het enige verschil is dat de hoofdrolspeler niet op een EO-kruis genageld wordt wanneer het einde nadert. Sommigen mensen hullen zich volledig in het oranje en staan vervolgens uren te wachten om een glimp op te pikken van het koningspaar. Drie uur en twee verzuurde knieën later, komt dit Koninklijke gezelschap in de buurt. En daar zijn ze dan: een dikke koning en de dochter van een Argentijnse oorlogsmisdadiger.

Het hebben van foute huwelijkspartners is een oude traditie binnen de Oranjes. Daarom was het, vanwege het uitblijven van een nieuwe wereldoorlog, een hele tour voor Alexander om een nieuwe foute huwelijkspartner te vinden. Maxima bood uitkomst. Alhoewel er genoeg facetten aan Koningsdag zijn die als vermakelijk bestempelt kunnen worden, zijn er ook voorbeelden van de treurigheid van deze bijeenkomst. Oude dametjes die zich bij een kraampje alles genezende slakken-gel laat aansmeren, volgevreten zitzakstakkers die hun halve zolder boven een kleedje hebben uitgegooid en kinderen die een vals, snerpend geluid produceren waarvan men enkel weet hoe het zou moeten klinken, doordat ze zien wat voor instrument de kinderen bespelen. En dat is waar mijn medelijden voor het koningspaar gewekt wordt. Deze twee monarchen moeten dit trieste schouwspel met een glimlach aanschouwen, in de hoop dat ze niet hoeven te participeren in dit wanstaltige schouwspel.

Tot zover het Nederlands Koninklijk Huis. Over Duitsers gesproken, binnen nu en korte tijd is het reeds Bevrijdingsdag & Dodenherdenking. Dat gaat altijd gepaard met dezelfde vraag: is het nog wel relevant? Dodenherdenking zou namelijk volgens sommigen niet meer relevant zijn, aangezien er steeds minder mensen zijn die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Ach, denkt men, we kunnen het wellicht beter achter ons laten, we kunnen niet eeuwig in de oorlog blijven steken. Datzelfde denkt men overigens over de Holocaust. Beseft men dan niet dat we juist nú, op het moment dat de laatste getuigen van het huwelijk dat Duitsland destijds met de duivel sloot verdwijnen, moeten we de oorlog herdenken.

Tegenwoordig is het populair om Hitlers ideeën voor wereldheerschappij af te doen als “waanideeën”. Men lijkt echter te vergeten dat het helemaal niet zoveel gescheeld had, zonder de heldhaftigheid (van vooral de Britten en Russen) zou de geschiedenis er een stuk anders hebben kunnen gezien. Wellicht leerden de kinderen dan nu op school dat het onschuldige Duitsland door Engeland en Frankrijk werd aangevallen en die aanvallen heldhaftig wist te weerstaan. Een idee waar een gezond mens rillingen van krijgt. Het maakt voor velen niets uit, de vrijheid is vanzelfsprekend en de joden “onderdrukken nu zelf” wordt er vaak vanuit een ondeskundig en vertekend wereldbeeld geopperd. Het is niet voor niets dat geschiedenisdocenten tegenwoordig steeds meer moeite krijgen om de Holocaust uit te leggen aan een klas waarvan drie leerlingen het stellig ontkennen. Wanneer de laatste oorlogsveteraan sterft en het roestende prikkeldraad van Auschwitz haar betekenis verliest, is dodenherdenking belangrijker dan ooit.


Toch zijn er momenten dat de vrijheid wordt gekoesterd. De agressieve houding van Poetin zorgen er voor dat er angstgevoelens onder de bevolking leven. Daarom is het begrijpelijk dat er vanuit dat oogpunt meer geld wordt uitgegeven aan defensie. Alhoewel dat geld dan wel moet gaan naar de krijgsmacht, Nederland heeft namelijk bakken met geld uitgegeven aan een mislukt computersysteem dat nu is gecanceld. Dus we hebben nu géén computersysteem, als we nu naar de huidige staat van de krijgsmacht kijken zien we dat we ook over geen enkele tank beschikken. Voor de Tweede Wereldoorlog beschikte Nederland tenminste over één Renault tank. Maar er is “hoop”. Om de Europese samenwerking te bevorderen, komt er een Europees leger. In eerste instantie klinkt dat natuurlijk aantrekkelijk: een gedeelde land, lucht en zeemacht. Elk land binnen de EU kan zich specialiseren en zodoende beschikt Europa over de grootste en effectiefste legermacht ter wereld. Alleen zou Europa durven ingrijpen? Kunnen de landen het er over eens worden welke militaire operatie ze zullen opstarten? Zal de Europese-legertop niet eeuwig aan het bekvechten zijn wanneer er een beslissing moet worden genomen? Wanneer er een groot wereldconflict komt, zal men in Europa vooral met elkaar in gevecht zijn hoe en waar ze moeten vechten. Het Europese leger zal zorgen voor de eeuwige Appeasementpolitiek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten