zondag 17 april 2016

Geitenneukers zijn zo slecht nog niet...

Duits zijn en grappen maken, het is bijna vragen om problemen. De Duitse komiek die vervolgd mag worden voor zijn beledigende uitlatingen over Erdogan, is het symbool van verzwakte ruggengraat van Europa en diens normen en waarden. Ooit kon Europa een vrijblijvende kritische toon tegen Turkije aanslaan, wanneer het bijvoorbeeld ging over de Armeense genocide of de manier waarop de Turkse overheid met de Koerdische bevolking binnen haar landsgrenzen omgaat. Europa kon altijd de vinger op de pijnlijke plek leggen en Turkije precies laten voelen waarom ze voorlopig nog geen deel uit zullen maken van de Europese Unie. Die tijd is nu echt voorbij, de Turkse overheid neemt wraak.


De Europese Unie is sinds de vluchtelingencrisis namelijk afhankelijk van Turkije. De laatste tijd vraagt Erdogan steeds meer geld voor het tegenhouden van vluchtelingen maar nu vraagt hij dus ook om een deel van de Europees-westerse normen & waarden in te leveren om te laten zien dat Turkije niet langer op een onderdanige manier met Europa onderhandelt. Nu Merkel de weg vrijmaakt om de komiek te vervolgen, doet ze een knieval voor een man die ‘lastige’ journalisten opsluit en het vrije woord in een isoleercel doet verstommen. God verhoede dat de enige Duitser met humor straks vervolgd wordt voor het maken van grappen over iemand waarover juist grappen gemaakt moeten worden. Merkel is afhankelijk van Erdogan, dat begrijpt iedereen. Turkije lijkt nu dé cruciale sleutel tot de oplossing van de vluchtelingencrisis, maar niet tegen elke prijs. Eigenlijk zou er een Engelstalige of ondertitelde Erdogan-show moeten komen die gemaakt wordt door minimaal twintig komieken uit heel Europa. Humor en satire, soms zijn het de weinige wapens die een dictatoriaal figuur zoals Erdogan kunnen raken.

Het is een vreemd soort machocultuur waarin de Turkse leider laat zien dat er niet met hem te sollen valt. Hij laat zich niet voor gek zetten, en zeker niet wanneer hij in een sterke onderhandelingspositie zit. De enige ‘wereldleiders’ waar de Duitsers nog een verwijtende toon tegen aan durven te slaan, is tegen het Nederlandse koninklijke echtpaar. Maxima dacht dat het wel slim was om een hakenkruisjasje van opa Bernhard aan te trekken, daar dachten de Duitsers toch wel anders over. Een jasje aantrekken met de gelijkenis van een hakenkruis erop terwijl je in Neurenberg rondwandelt, het is toch te pijnlijk voor woorden. Ze had het zelf totaal niet door en de ontwerper was zich ook van geen kwaad bewust, dat getuigt toch op z’n minst van een grote naïviteit. Had ze het überhaupt doorgehad dat dit een ‘fout’ jasje was wanneer het op een modeshow was getoond onder begeleiding van marsmuziek terwijl werd omgeroepen dat het onderdeel uitmaakt van de gloednieuwe ‘Eva Braun Signature Collection’. Ik denk het niet.

Verder zal het een lieve vrouw zijn, die Maxima. Maar misschien is het handig om goed na te denken over de kleding die iemand uitzoekt. En als je dan omstreden kleding op een staatsbezoek aantrekt, doe dat dan bewust. Ga als Tibetaanse monnik in een oranje gewaad langs bij de Chinese president, doe een regenboogshawl om wanneer je weer een biertje met Poetin gaat drinken. En doe tot slot een ludiek geitenbondje om je nek met een kaartje ‘Eigendom van Erdogan’ eraan wanneer je op bezoek naar Turkije gaat. Als je dat doet, dan maak je tenminste een statement in plaats van ‘slechts’ een domme kledingkeuze.


Toch moet ik toegeven dat de Duitse komiek wel érg ver ging door Erdogan een geitenneuker te noemen. Ik begrijp dat een satiricus de randen van de grap op moet zoeken, maar hij ging wel erg ver. Het is gewoon té beledigend voor al die mensen die generatie op generatie het aloude ambacht van het geitenneuken uitvoeren en overdragen van vader, op geit, op zoon. Natuurlijk zijn de geitenneukers ook niet volmaakt, maar ze verdienen het ook niet om vergeleken te worden met dictators die grootse paleizen voor zichzelf vervaardigen en kleine hokjes met tralies voor journalisten bouwen. Geitenneukers zijn misschien enge mannen met regenjassen die zich ‘s avonds op een kinderboerderij laten insluiten waarna ze op vrijzinnige wijze in actie komen, maar ze zullen een grappenmaker nooit het woord ontnemen. Zó slecht zijn ze nou ook weer niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten