zondag 3 april 2016

Een stem voor Poetin, een stem tegen Europa...

Nederland ontwaakt. Langzamerhand doemt het licht der democratie op aan de horizon, waarop het zich verspreidt over de vele boomtoppen die ons vaderland kent. De lucht is fris en er is geen wolkje aan de lucht in dit democratische walhalla waar binnenkort een referendum zal plaatsvinden. Het is nog maar discutabel of überhaupt 30% van de stemgerechtigden zal komen opdagen, maar ze hebben het recht en daar draait het om! Er waait een briesje door dit wereldlijke paradijs, een flyerende Alexander Pechtold moet zijn folders goed vasthouden. Met zijn grote hypnotiserende hondenogen en zijn keurig gekamde haartjes, verleidt hij de passanten om in te stappen bij zijn bakfietsen-electoraat van naïeve, besluiteloze tweeverdieners met een (nog) ongetemde levenslust en onvoorwaardelijke pro-Europese houding.

Maar waarom offert Alexander Pechtold zijn vrije zaterdag eigenlijk op om een beetje te gaan flyeren? Omdat de Russische beer uit zijn slaap is ontwaakt. Poetin is de bron van het kwaad. De manipulatieve grootheidswaanzinnige die zijn agressieve expansiepolitiek wil voortzetten ten koste van de Oekraïners, zou enorm veel baat hebben bij het een tegenstem bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dit is ongeveer het niveau waarop de discussie gevoerd wordt. Stem je voor het verdrag? Dan ben je voor een eindeloze Europese expansie! Stem je tegen het verdrag? Dan ben je een vriend van Poetin en geef je hem een vrijbrief om te doen en laten wat hij wil. In de discussie over het associatieverdrag worden gemakkelijke junkfood-argumenten gebruikt, die niet het intellect maar de onderbuik voeden. De kiezer krijgt niet de kans om een zorgvuldige afweging te maken, de kiezer moet van het andere (ja-of-nee) kamp een afkeer krijgen.

Want wat houdt het associatieverdrag met Oekraïne eigenlijk in? Het is een handelsverdrag, volgens de voorstanders. Een kans voor Oekraïne om handel te drijven met Europa en het hol van de Russische beer te ontvluchten. Het is volgens hen geen provocatie t.o.v. Rusland en geen opstapje voor EU-lidmaatschap voor Oekraïne. ‘We hebben immers ook een associatieverdrag met Chili, en daar provoceren we toch ook niemand? En wie zegt dat Chili op het punt staat om lid te worden van de EU?’ Deze redenering lijkt dan wel logisch, maar niet wanneer je de context kent waarin dit verdrag wordt gesloten. Er wordt nu namelijk een EU-verdrag gesloten met een land dat verdeeld is in een pro-Russisch en pro-Europees kamp; een land in burgeroorlog. Een land waar pro-Europa betogers op het Maidanplein in Kiev steun kregen van de Europakopstukken Van Baalen & Verhofstadt. En wanneer er na deze gebeurtenissen een associatieverdrag volgt waarbij de banden met Oekraïne verder worden aangehaald, handel wordt bevorderd, Europese wetgeving door Oekraïne wordt overgenomen en er zelfs samenwerking komt op gebied van defensie, kan men mij niet wijsmaken dat het hier slechts om een ‘vrijhandelsverdrag’ gaat en deze situatie te vergelijken is met die van Chili. Want meer handel met Oekraïne is (op z’n minst) een economische uitbreiding van de EU in Oost-Europa.

Ik ben groot voorstander van handel met Oekraïne, maar daar is dit verdrag geen goed vehikel voor. Bovendien vraag ik mij af hoeveel de lokale bevolking aan de toegenomen handel zal hebben, in een land waar de zakenwereld tot op heden gedomineerd wordt door rijke oligarchen. Bovendien ben ik van mening dat dit verdrag de kans op vrede in Oost-Europa en normalisering van relaties met Rusland steeds kleiner maakt. Want wanneer de handel met Oekraïne wordt geïntensiveerd terwijl er nog steeds economische sancties op handel met Rusland gelden, heeft Europa haar rol als vredesduif in het Russisch-Oekraïense conflict uitgespeeld. Daarom is het ook zo’n armoedig argument om te pleiten dat “een stem tegen het verdrag, een stem voor Poetin” is. Bij een stem tegen blaas je Poetin geen wind in de zeilen, maar steek je ook zijn boot niet lek.

Maar hoe komt het dan dat de discussie tot op het bot gesimplificeerd wordt en dat de twee ‘kampen’ beiden zeer uiteenlopende interpretaties van het verdrag hebben en de kiezers geen idee lijken te hebben wat het verdrag inhoud? Dat komt, volgens de experts, omdat de kiezers het ruim 300-pagina tellende verdrag niet willen lezen. Al zou het verdrag drie pagina’s zijn! Veel kiezers hebben dat hele verdrag niet nodig om een sterke mening te hebben! Die baseren hun stem op hun warrige verzameling aan Facebook-kennis en Hart van Nederland-reportages. Ze zeggen gewoon:
“Ja, door Europa lopen hier vrouwen rond met hoofddoeken, die van Nederlands belastinggeld worden betaald! Terwijl we geen geld hebben voor stof om mitella’s mee te maken voor de gevallen bejaarden met gebroken polsen die dit land hebben opgebouwd. Dus daarom stem ik straks tegen Roem(..) Turkij(…) Oekraïne! En voor Geert!”

Maar zijn er dan geen positieve punten op te noemen over dit verdrag? Uiteraard wel. Zo zou handel uiteraard kunnen leiden tot meer welvaart voor de ‘gewone man’. Bovendien staat er in het verdrag ook een artikel waarin men in Oekraïne de dialoog moet openen zodat de emancipatie van minderheidsgroepen zoals homo’s kan worden bevorderd. Dat kan uiteraard geen kwaad. Er moet ook nog maar blijken hoeveel dit referendum zal uitmaken. Om iets te veranderen moet er een opkomstpercentage van 30% zijn en moet de meerderheid tegen stemmen. Dan is er met een meerderheid tegen het verdrag gestemd… in een raadgevend referendum. De overheid kan het dus naast zich neerleggen, bovendien is een deel van het associatieverdrag al in werking getreden. Wat voor een veranderingen zal dit referendum teweeg kunnen brengen? De tijd zal het ons leren…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten