zondag 6 maart 2016

De Erdogan-Krant

Het is vroeg in de ochtend, er vindt een redactievergadering plaats zoals op elke maandag. De koffie en thee staat snel klaar en de plannen worden doorgenomen. De artikelen voor de volgende dag zijn gekeurd en grotendeels ‘goed’ bevonden. Nog even en de persen kunnen aan. De redactie heeft het moeilijk, het is een heel karwei om in een land als Turkije een kritische krant uit te geven. In het land waar men zich snel snijdt aan kritische tongen of vileine pennenstreken op papier, is het verstandig om zalvend te schrijven en te spreken. En terwijl de hoofdredacteur aan het zoeken is tussen de papieren die in zijn bureaula liggen, klinkt er herrie in de straat. Datgene waar hij al maanden voor vreesde, is werkelijkheid geworden.

De hoofdredacteur is veranderd in een ex-hoofdredacteur. Hij is door Erdogan uit zijn functie gezet en op straat gegooid. De kranten waren er vol van toen de redactie van Charlie Hebdo in een bloedbad werd gedompeld, maar waar zijn de protestmarsen nu de geest van een Turks, kritisch geluid is geëlimineerd? Twee dagen na het ontslag van de hoofdredacteur is de voorpagina van de (eens) kritisch krant Zaman lyrisch over Erdogan. De Turkse staatsman kan volgens de krant niets fout doen. We kunnen lachen om de propaganda in Noord-Korea en om het door het Kremlin beheerde Russia Today als Poetins propagandazender maar de dictatuur is met Erdogan redelijk dichtbij gekomen. Alleen zijn de Europese leiders erg afhankelijk van Turkije, het is immers het land dat tot nu toe een groot aantal Syrische vluchtelingen weet te huisvesten. Wellicht is dat de reden dat men kritiek op Noord-Korea, Donald Trump en Poetin interessanter vindt.

Het vluchtelingenprobleem dat namelijk gedeeltelijk door Turkije wordt opgelost, zorgt in Nederland ook nog voor veel problemen. Zo is de kamer ingestemd met het voorstel om homo’s en christenen apart op te vangen. Dan zouden ze namelijk meer veiligheid kunnen genieten, dan nu het geval is. Dit is dé manier om vluchtelingen met extremistische denkbeelden te belonen, we verwijderen op deze manier namelijk de door hen ‘ongewenste elementen’ uit de samenleving. Sommigen mensen zullen bij een dergelijk experiment zeggen: “nooit geschoten is altijd mis”. Dat klopt misschien, maar er is wel een waardevolle, morele kogel verspild. Het is een ‘oplossing’ die maar tijdelijk werkt, denkt men dat het goed gaat wanneer een Syriër straks naast een homo woont. Het is nou eenmaal zo dat men in een samenleving als deze bijzonder geagiteerd kan worden op mensen of bevolkingsgroepen zonder dat deze iets hebben misdaan.

Neem nou de pas dood gevonden zakenman Koen Everink. Badr Hari fans scholden hem op straat uit omdat Everink door Badr Hari in elkaar was geslagen en Badr na aangifte een celstraf kreeg. Everink zou hierdoor bewust de carrière van Badr Hari dwarsbomen. Dat is net hetzelfde als iemand in de arm schieten en hem naroepen: “Lul, ga er niet met mijn munitie vandoor!”. Maar om niet af te dwalen: we hebben nog een lange weg te gaan voordat homoseksualiteit volledig door de geloofsextremisten geaccepteerd is. Het zal nog een lange tijd duren voordat niemand ervan opkijkt wanneer er in de volgende Gay-Pride een vluchtelingenbootje meevaart in de stoet. Wat mij betreft krijgen ze de Groene Draeck van Beatrix te leen. En na dit evenement kan men de Groene Draeck langzaam laten desintegreren. De romp mag dan wel na enkele jaren verrot zijn, onze principes en idealen in elk geval niet.

Nu is het niet mijn intentie geweest om u een superioriteitsgevoel te geven, het Nederlandse blazoen is immers ook verre van smetteloos. Nederland is namelijk een belastingparadijs voor bedrijven. Die komen hier dan geen grote hoofdkantoren vestigen of duizenden filialen openen waardoor er extra banen beschikbaar komen, ze plaatsen in Nederland een brievenbusfirma waardoor ze gemakkelijk van het voordelige Nederlandse belastingstelsel gebruik kunnen maken. Nu heeft Diederik Samsom een plan opgezet op die belastingtrucjes in de kiem te smoren, hij moet toch iets nu hij op een historisch lage 8 zetels staat in de peilingen. Maar hoe gaat hij dat doen? Vraagt hij de coalitiegenoot VVD om ervaringsdeskundigen op belastinggebied? Vraagt hij PVV-brievenbuspissers om in de inwerpopening van een dergelijke brievenbusfirma te urineren? Of stuurt hij op een dag een Erdogan-knokploeg naar het Starbucks-hoofdkantoor, zodat ze twee dagen later plotseling de volle pond betalen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten