zondag 19 april 2015

Bed, bad & brood

U kent het vast nog wel uit uw middelbare schooltijd: de invaljuf. Wanneer een docent op cursus is om een paar simpele instructies van nieuw lesmateriaal te leren, is de docent een paar lessen afwezig. Ze leren op een cursusdag over de nieuwste snufjes, zoals het gevreesde “smartboard” dat zo’n geavanceerde interactie van de gebruiker vereist dat raketwetenschap er volgens docent-digibeten er niets bij is. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de docent ziek of overspannen is, wanneer dat laatste herhaaldelijk het geval is, zet dat vraagtekens bij de houdbaarheid van het docentschap. Hoe dan ook: de docent is afwezig en er moet snel een vervanger gevonden worden.

Bij langdurige afwezigheid van de reguliere docent, wordt er een docent van buiten de school bijgehaald. Deze arme, onzekere ziel staat binnen de kortste keren voor een klas vol etterende pubers. De invaljuf loopt al onzeker door de voor haar onbekende gangen. Even haalt ze diep adem en slaat ze een kruisje voordat ze het klaslokaal binnentreed. Met rechte rug komt ze het klaslokaal binnen, ze doorstaat de chaos en verwondering om haar heen en draait zich om zodat ze een paar woorden tegen de klas kan richten, ze moeten immers weten wie hier de baas is. Met een schreeuwend offensief waarbij ze om stilte maande, bleek haar kruit echter snel verschoten. Ze staat voor de klas met wisselende emoties en onredelijke schreeuwpartijen, de reactie van de leerlingen in zo’n situatie is de gezondst en meest rationele die op dat moment mogelijk was: gezagsondermijnend. De wanhoop nabij verlaat een huilende invaljuf het lokaal.

Dit is de carrière van Anouchka van Miltenburg in een notendop. Nadat Buma beweerde wat iedereen al sterk vermoedde: sturing in het debat. Verliet Anouchka de Plenaire zaal om even op de gang uit te huilen. Het zal toch niet zo moeilijk zijn om voorzitter te zijn? Je hoeft enkel orde te houden en consequent te zijn. Dat is precies wat deze (toekomstige ex-) voorzitter niet is. Van Miltenburg lijkt de eerste VVD-er te zijn die niet hoeft te frauderen om in opspraak te geraken, ik weet niet of dat iets is om trots op te zijn maar onderscheidend is het wel. Wat zal er met deze voorzitter gebeuren als ze straks Bram Moszkowicz, die al genoeg ervaring heeft met lastige rechters, in toom moet houden? Ze moet er maar mee stoppen en een vlucht boeken naar de Canarische eilanden. En wanneer ze met een ontspannen hoofd richting haar vliegtuig gaat, moeten ze er bij de douane niet van opkijken wanneer ze in een veiligheidsscan opmerken dat deze vrouw geen ruggengraat heeft. Dat wisten we al lang.

We hebben het met bij voorzitterschap van de Tweede Kamer al kunnen waarnemen: wanneer een sterke leider vervangen wordt voor een zwakkere, wordt er gekeet. Hetzelfde fenomeen nemen we momenteel waar in Libië. Khadaffi was ooit een sterke leider, maar nu er een “democratie” tot stand is gekomen die enkel heeft geresulteerd in een door stammenstrijd verscheurd land. Dit is wederom een uitkomst van de succesformule die wij kennen als het westerse buitenlandbeleid. Als gevolg van de wanorde die hierdoor gecreëerd, komen er per dag velen vluchtelingen richting Europa. Dat is best begrijpelijk, alhoewel onwenselijk. De westerse wereld wil haar vingers geen tweede keer aan het Midden-Oosten branden, maar ze hebben toch zeker wel een bepaalde verantwoordelijkheid nu ze medeschuldige zijn van deze mensonterende toestand.

De vluchtelingen verspreiden zich, en de onwenselijke gevolgen daarvan worden zichtbaar in de stijgende onvrede onder de Europese bevolking. Veel vluchtelingen moeten weer terug naar het land van herkomst, en hier ligt de reden van de mogelijke val van het kabinet. De bed, bad, brood kwestie schudt zowel de luizen in de rode trui van Spekman als de rechtse paardenharen in de das van Rutte wakker. Een sterke profilering van de PvdA is in deze kwestie begrijpelijk, ze hebben zich immers bijna nergens in het kabinetsbeleid kunnen profileren en dat is de kiezers niet onopgemerkt gebleven. Het zal een kwestie armpje-drukken worden waarbij Rutte al vaak de spierballen heeft laten zien. De stugheid van de VVD lijkt altijd te overwinnen. De VVD richt de zorg in, de VVD beheert defensie en de VVD houdt Van Miltenburg de handen boven het hoofd, als het moet met bed, bad & brood. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten