zondag 8 maart 2015

Wie is de wolf?

“Ik moet u zeggen dames en heren, dat ik veel respect voor u heb. Ik zie dat de band tussen ons elke dag sterker wordt. Ik heb bovendien zoveel respect voor president Obama, de klootzak.” Dat is een korte samenvatting van Netanyahu’s speech bij het congres in de Verenigde Staten. De Israëlische premier trapt zijn verkiezingscampagne af met een speech waarin oude koeien uit de sloot getrokken worden en tot malse zinnen worden bereidt. Alhoewel de alternatieven voor Netanyahu mij ook niet al te aantrekkelijk lijken, is deze man een huichelaar waar de VVD nog ú tegen mag zeggen. De inmiddels 65 jaar oude premier toonde foutieve informatie voor de VN veiligheidsraad over het aantal massavernietigingswapens die Iran tot haar beschikking zou hebben. En welke groep binnen het electoraat van de VS trapte eerder in zo’n leugen? Inderdaad de republikeinen waar Netanyahu door is uitgenodigd.

Wanneer men vervolgens naar het Provinciale Statendebat overschakelt, wordt het schisma tussen de Amerikaanse en de Nederlandse politiek steeds duidelijker. Emile Roemer die lichamelijk wat afgevallen en geestelijk wat aangekomen lijkt. En natuurlijk Buma de superchristen die zijn kiezers twee aan twee in de CDA-ark probeert de krijgen voordat ze in Diederik’s Greenpeace-boot stappen. Tenslotte de eeuwig betweterige Pechtold die zich gedraagt als een overspannen biologiedocent en Rutte die de taak van Wilders op zich probeert te nemen. Rutte was van mening dat Jihadisten beter kunnen sterven aan het front, dan terugkomen naar Nederland. Toen schoot menig parlementariër uit zijn of haar slof. Nee, dat kan hij niet zeggen. “We moeten die mensen een eerlijk proces geven”, werd er geopperd. En gelijk heeft men, iedereen die terug naar Nederland komt moet een eerlijk proces krijgen en natuurlijk is deze uitspraak als minister president onhandig. Maar bekijk het vanuit een praktisch perspectief. Wanneer iemand namens IS sterft aan het front, bewijst dat zijn of haar schuld, want je kan niet sterven aan het front als je in Nederland op de bank zit. Het is bovendien een risico dat men loopt op het moment dat men besluit naar IS te vertrekken. En zegt u nou zelf, zou u veel vertrouwen hebben in het Nederlandse rechtssysteem wanneer de minister van Veiligheid & Justitie zijn bonnetjes niet kan bewaren?

Het is vaak al een gênante situatie wanneer een oude man in de supermarkt iets wil ruilen en zijn bonnetje kwijt is. Hetzelfde gebeurt nu met Ivo Opstelten, alleen betreft het een deal met een drugsdealer en wijst het bonnetje meer dan drie miljoen euro verschil uit. Soms vraagt men zich af of de positie van Ivo Opstelten ter sprake zou komen vanwege dit soort blunders. Integendeel, Ivo is de perfecte dekmantel voor het ministerie om rustig door de opereren. Wanneer je een oude man met ontwijkende antwoorden op directe vragen voor journalisten zet, voorkom je veel problemen. Soms is een man die niets weet gevaarlijker dan een man die alles weet. Opstelten bezit het talent om met veel woorden niets te zeggen. Een antwoord waarbij parlementariërs denken dat hij antwoord op hun vragen heeft gegeven, maar wanneer ze zich in de stoel laten zakken realiseren ze zich dat ze met een volstrekt willekeurige volgorde van irrelevante woorden genoegen hebben genomen.


En zo vloeien woorden met consumptie uit de mond, en met de inkt op het papier. Een plaats waar een zeer grote woordenstroom plaatsvond deze week, was het boekenbal. Opgetutte types die vrij oreren over hun eigen werk, over hun “toevoeging” aan de Nederlandse taal. Inktverslaafde pennenlikkers die overlopen van de valse bescheidenheid. Dichters die hun eigen werk als “exclusief” bestempelen, omdat hun boekenkasten thuis overlopen van de niet-verkochte exemplaren. Het is een vermakelijk gezelschap dat in haar in inkt geperste ego verdrinkt. Want niemand zou het wagen een ander te schofferen, iedereen wil graag geliefd blijven en valt de ander daarom ook niet aan. Dat is precies de reden dat ik deze week enorm moest lachen om de terror-oehoe die willekeurige mensen aanvalt met de vlijmscherpe snavel, of wat dacht u van de oude wolf die in Drenthe rondloopt, rondscharrelend en op zoek naar zijn bonnetjes. Maar al het nieuws, leuk of niet, moet wijken voor de uitslag van “Wie is de Mol?”. Want we willen ons liever laten vermaken door een spelletje waar BN-ers aan deelnemen, dan wereldnieuws waar iedereen niemand aan ontkomt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten