zondag 22 maart 2015

Volkspartij voor Fraude & Democratie

Maar wij nemen verantwoordelijkheid! Het is inmiddels het meest gebruikte excuus van de afgelopen weken. Wanneer er beleid uitgevoerd wordt waarvan de uitkomsten niet stroken met de verwachtingen en/of wensen, moet de kiezer de bittere pil maar slikken omdat ze tenminste hun verantwoordelijkheid hebben genomen. De laatste maanden is er duidelijk geworden dat veel VVD’ers betrokken zijn bij fraudezaken en of het aannemen van steekpenningen. Toeval? Nee, volgens de VVD niet! Dit is volgens de VVD de verwijten aan het hoge aantal VVD-bestuurders in het land en het zou in ieder geval niets te maken hebben met de aard van veel VVD’ers. Toch gaat het opvallen wanneer er in de Tweede Kamer ook leden van die partij zitten waarvan blijkt dat hun blazoen verre van smetteloos is. Nu herinner ik mij de campagne slogan van een paar jaar geleden van de partij in kwestie “Geen medelijden hebben met daders, maar met slachtoffers”. Daarom verbaast het mij des te meer dat de VVD-top de handen boven de hoofden van de frauderende VVD’ers houdt. Ik zeg: niet doorschuiven, maar aanpakken! De VVD is een partij met een behoorlijke staat van dienst, zorg dat het een partij is die schoon blijft van frauderend, politiek afval. Het zegt ook wel iets over de aard van de VVD-kiezer dat dit niet afgestraft is in de verkiezingsuitslag deze week.

Maar wij nemen verantwoordelijkheid! Schreeuwt ook PvdA. Het zou een harde confrontatie moeten worden tussen Roemer en Diederik en die bleef, ondanks het nieuwe kapsel & zelfvertrouwen van Roemer, uit. De debatten tussen PvdA en SP stelde over het algemeen niet zoveel voor. De debatten hielden ongeveer het volgende in. Roemer: Meneer Samsom, u breekt de zorg in dit kabinet af. U sloopt verpleegtehuizen, u zit in het kabinet en u voert VVD-beleid uit. Waarom vergeet u de socialistische waarden die in uw partij verankerd zitten? Samsom: Meneer Roemer, u staat alleen aan de zijlijn. De kiezer heeft niets aan u. Wij durven tenminste verantwoordelijkheid te nemen, wij zeggen: de sloopkogel in die bejaardentehuizen. Het is moeilijk, maar bezuinigen is een bittere pil. Daarnaast hadden we ook het langverwachte Pechtold-Wilders debat. Het zou een harde confrontatie worden tussen twee tegenpolen, een spectaculaire, politieke, knetterende argumenten-vuurwerkshow. Het leek er geeneens op. Het resultaat was een trieste vertoning, het leek een beetje op een oude band die “The Greatest Hits” met elkaar gingen spelen. De betweterige zinnetjes en oneliners die de afgelopen vijf jaar de revue passeerden, werden nu in een uur samengevat. Het was een eindeloze herhaling waar geen einde aan kwam. Een herhalend gevoel vol wanhoop en uitzichtloosheid, zoals een oefening op een cardioapparaat in de sportschool.

En terwijl de economie zich weer iets aantrekt, ziet de ABN-AMRO weer haar kans schoon om de lonen van de mensen in de topfuncties weer eens flink omhoog te gooien. En dit is misschien het punt waar we wat aan de Europese Unie hebben. De Nederlandse politiek staat als een leeuw zonder tanden tegenover bankdirecteuren die buitenproportionele bedragen buitmaken omdat het net binnen de begroting past. Een bankdirecteur mag een royaal salaris ontvangen, maar  707.500 bruto per jaar is niet langer te verantwoorden tegenover de maatschappij en andere bankmedewerkers.


En terwijl de VVD slechts haar bescheiden wonden hoeft te likken, heeft de Partij van de Arbeid een bloedtransfusie nodig, om haar rode hart weer bij te pompen. De PvdA’ers op de verkiezingsavond keken alsof ze op een crematie waren waarbij ze afscheid namen van hun idealen, niet wetende dat de partijtop dat al jaren geleden gedaan heeft. De PvdA kan zich niet langer staande houden, maar dat is ook moeilijk wanneer je geen ruggengraat binnen het kabinet hebt. Een zwetende, ongeschoren Spekman die “het wel had zien aankomen”, klimt op het podium. Daar staat de man, met een microfoon in zijn hand, wat moet hij zeggen? Vroeger kon hij nog zeggen: “we zijn op z’n minst groter dan de SP” maar dat was nu ook niet langer het geval. En daarom moest hij zich vastklampen aan zijn laatste hoop. Een anekdote over een 91-jarige demente die niet doorheeft dat de PvdA al haar idealen verloochend. Als een partij het daarvan moet hebben, gaat er iets niet goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten