zondag 19 juni 2016

Deze column... Trap er niet in!

De vier barkrukken staan eenzaam voor een kartonnen decor. Het zijn vier zetels die DENK in maart 2017 in de plenaire zaal van de Tweede Kamer hoopt te bemachtigen. Maar dit decor zal getuige worden van een historische speech. Het zal een speech worden die over heel de wereld te bekijken is, de overweldigende belangstelling wordt met de mogelijkheden van de digitale massamedia beantwoord. De verwachtingen van de speech zijn hooggespannen; ‘I Have a Dream’ zal erbij verbleken, Mandela zou hierbij afsteken als een aanstelligere stotteraar en de woorden die uit de monden van de DENK-kopstukken gaan vloeien, zullen tot meer tranen roeren dan waar een heel peloton Frans-Timmermansen ooit toe in staat kan worden geacht. Het electoraat van DENK zit ondertussen in spanning af te wachten. Ze zitten op hun smartphone of tablet, met schermpjes even groot als hun wereldvisie. De grote leiders zullen spreken, en spreken zullen ze.


Het voelt meteen huiselijk kil. De kijker ziet de partijkopstukken vanuit een perspectief alsof hij het drugsverslaafde gezinslid is, dat nu door middel van een stevige familie-interventie op het goede pad zal worden gedwongen. Met een waarschuwende toon wordt de kijker toegesproken over de zogenaamde ‘vierde macht’. Kuzu, de ‘hersens’ van DENK, haalt even Montesquieu aan en herinnert de kijker aan het geschiedenislesje dat ze ooit hebben gehad over de scheiding van de drie machten. De vierde macht komt daar nu bij: de media. Vervolgens werpt Sylvana Simons een blik op de overvallen kijker, met wat licht venijn in haar stem maakt ze aan de kijker duidelijk dat de media de poortwachters van de gevestigde orde zijn. Dat het de media is die bepaalt wat men wel en niet te zien krijgt. Oftewel: een totaal ongenuanceerd verhaal waarbij geen enkel concreet voorbeeld wordt genoemd. Ze doen het voorkomen alsof er geen kritische media in Nederland is. Van Kuzu & Öztürk begrijp ik het nog wel. De heren zijn immers het paradijs van Erdogan gewend, en een media-utopie als Turkije kan Nederland natuurlijk nooit worden. Zoveel vrijheid als de journalisten in Turkije mogen genieten, zijn onze poortwachters van de gevestigde orde helemaal niet gewend.

Maar van wie het me wel een klein beetje verbaast dat ze ageert tegen de media, is Sylvana Simons. Als er één persoon is dat de media in de afgelopen decennia heeft kunnen gebruiken als een vehikel voor diens al dan niet urgente boodschap, is het wel Sylvana Simons. Ze heeft vrijwel álles aan de media te danken. Ze heeft een radioprogramma gehad bij Radio 6, ze zat regelmatig in DWDD en ze kon het zich zelfs veroorloven om een boekenprogramma te presenteren waarbij ze nooit het boek gelezen had. Misschien is haar woede jegens de media beter te begrijpen wanneer je bedenkt dat Sylvana Simons graag op dit moment bij het journalistieke radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ had gewerkt, maar daar werd ze niet aangenomen. En ze had zich nog zo goed voorbereid. Ze had alle voorbereidingen getroffen die een Nederlandse journalist volgens DENK moet treffen. Ze had haar ‘drietrapstactiek’ waarbij ze mensen zou verdenken en veroordelen al uitgewerkt. Ook was Sylvana nog even langs Bruna gegaan om een verborgen agenda op te halen, onmisbaar voor een Nederlandse Journalist. Maar het mocht niet baten… Sorry Sylvana, soms zijn er genoeg poortwachters om de gevestigde orde te bewaken.


Terwijl het ene na het andere partijkopstuk het tekstje van de autocue opdreunt, neemt de buurman of buurvrouw meteen de taak op zich om zeer instemmend mee te knikken. Als een gebroken twijgje bij windkracht drie gaat het nekje op en neer alsof de jaknikker nog nooit zoiets geweldigs heeft gehoord en dit alles onder begeleiding epische muziek. Of de toekomstige video’s ook zo leuk worden? Ik hoop het, ik kan namelijk niet wachten! Dit is het meest hilarische filmmateriaal dat tot nu toe door een Nederlandse politieke partij is geproduceerd. Wie heeft Monty Python of Van Kooten & de Bie nodig wanneer dit soort mensen bestaan. Waar het nieuwe filmpje over zal gaan? Geen idee. DENK staat geen pers meer te woord en de Heer Öztürk zal zorgen dat elk lek, zo nodig op kosten van een zorginstelling, gedicht zal worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten