zondag 8 november 2015

iPadKids

De jonge idealist wordt wakker en staat op; het is vandaag een mooie dag om de wereld te verbeteren. Wat voor heldendaden zal ik vandaag eens gaan verrichten? De jongen wast zijn gezicht, probeert zijn haar in een representatieve houding over zijn schedel te draperen en kleedt zich aan. De jonge hond loopt over straat, hij is tegenwoordig wethouder en lid van GroenLinks. Sommige mensen betwijfelen of je nog erg lang idealistisch en links kan blijven wanneer je in de politiek terecht komt; wanneer een linkse jongen ‘de das wordt omgedaan’, gebeurt dat meestal ook met zijn politieke vergezichten. Maar onder het motto “niet lullen maar poetsen” betreedt onze held de regionale politieke arena om met een voorstel te komen dat onze wereld zal verbeteren…

De GroenLinks wethouder deed een voorstel om bij de intocht van sinterklaas in Hoorn de “groene piet” te introduceren. De groene piet zou symbool staan voor het tegengaan verspilling en de piet zou een duurzaam imago moeten uitstralen. Van alle wanhopige ideeën die ik over de sinterklaasintocht heb gehoord, is dit toch wel de stompzinnigste. Sinds wanneer worden pieten gebruikt om een politiek idee te propageren, krijgen we straks marktwerking-piet? Waarbij de kinderen zelf mogen bepalen bij welke van de 97 sinterklazen ze op schoot mogen zitten en ten gevolge van de concurrentie de kwaliteit van het snoepgoed zal verbeteren? Bovendien, hoe geloofwaardig is een groene, milieubewuste piet als hij van een stoomboot afspringt die smerige stoomwolken produceert die elk jaar weer een nieuw gat in de ozonlaag rijten?

Ach, kunnen we het hem kwalijk nemen? Wellicht maakt hij deel uit van een fanatiek groepje bleekselderij-knagers die zich kostte wat het kost voor 100% aan de nieuwe schijf van vijf en de tien geboden van het vegan-kookboeken houden. Mensen die één droge cracker als ontbijt, twee als lunch en drie als diner achteroverslaan, zo kunnen ze tien jaar langer doorleven en op hun 108e met een maag voor bio-voedsel met zo min mogelijk CO-uitstoot worden gecremeerd. Deze bieslookjunkies staan weer recht tegenover de gezinnen die even snel iets in de magnetron moeten gooien, omdat koken in veel huishouden tot ‘bijzaak’ gedegradeerd is.

Een Nederlands gezin anno 2015 is namelijk op bepaalde vlakken niet meer te vergelijken met het gezinsleven van tien jaar terug. Moeder heeft het druk, vader heeft het druk en tijd om te praten slibt langzaam weg. Ouders willen meer tijd “voor zichzelf” en lijken kinderen vaak als een belemmering te zien. En aangezien het in veel gevallen voor abortus te laat en voor euthanasie te vroeg is en de poging tot verdrinking van het kind onder het mom van ‘dopen’ niet is geslaagd, moeten de ouders iets andere verzinnen om niet al teveel last van hun kroost te hebben. Zo drukt de ‘absolute’ huisvrouw het kind een iPad in de handen, in de hoop dat ze zo het leven van papa en mama niet in de weg zitten, alles voor en niets door het kind. Zo’n iPad is ideaal, je hoeft tegenwoordig immers niet meer de tv in te schakelen voor Sesamstraat. Bert & Ernie zijn vervangen door Tijd voor Max; dat houdt in dat alleen Meneer Aart nog een redelijke kans heeft om op hetzelfde tijdstip op de buis te blijven.

Een voordeel is wel dat de tv nu in zijn geheel beschikbaar is voor moeder, die nu diverse semi-informatieve programma’s kan bewonderen. Zo zapt ze snel het NOS-Journaal weg en belandt even later bij het programma “Hart van Nederland” waar in een reportage getoond wordt hoe de zogeheten “lokfietsen” dieven aan moeten trekken. Nadat de lokjoden, lokwoningen en nu de lokfietsen hun intrede hebben gedaan, zal het wel niet lang duren voordat er lilliputter-rechercheurs als lokkinderen tegen pedo’s worden ingezet, bedenkt ze. Snel zapt de vrouw naar een ander programma ‘Hello-Goodbye’ een programma waarin zichtbaar wordt hoe televisiemakers een dag de tijd krijgen om een terminale zieke op Schiphol te vinden en te interviewen.  Een sensatiebelust programma waarvan het mij niet zal verbazen als ze het in de toekomst omvormen tot ‘Goodbye-Goodbye’ een format waarin uitgeprocedeerde asielzoekers door John Williams worden geknuffeld en door Arie Boomsma worden uitgezwaaid. En plots valt de stroom uit; de batterij van de iPad is leeg, de Tv doet het niet meer en het is donker in het huis… wat nu?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten