zondag 24 april 2016

Make Great Britain Great Again!

Zo trots al ze zijn, vragen ze zich af of ze nog wel deel uit willen maken van een overkoepelende Unie. Iets dat boven hen staat, een vorm waarin ze ‘slechts’ een radartje zijn in een grote machine van deelstaten. Een groot deel van de Britten willen zelfstandigheid, en dan? Op hoop van zegen. Er lijken vrij weinig economische voordelen te kleven aan een Brexit, het is slechts het bevredigen van een nationalistisch sentiment. De tijd van de oude Europese grootmacht uit vervlogen tijden, van het succesvolle kolonialisme, de bruisende industrie. Men wil terug naar de tijd dat Groot-Brittannië nog wat voorstelde. Het Brexit-kamp baseert zich op dezelfde gevoelens als het Donald Trump kamp in de Verenigde Staten, terug naar de tijd van weleer toen alles nog goed was. Zelf de grenzen controleren, onafhankelijkheid: Make Great Britain Great Again!


Maar iedereen weet dat die tijd voorbij is. Groot-Brittannië kan alleen nog maar een serieuze rol in de wereld spelen wanneer ze deel uitmaken van de Europese Unie, het zal anders erg lastig voor ze gaan worden. Ik denk dat het niet voordelig voor de Britten zal zijn wanneer die sentimentele bolhoedjes uit het Brexit-kamp zich achter de krijtrotsen gaan verschuilen terwijl ze wachten tot er wordt aangeklopt voor een handelsverdrag. Op Obama kunnen ze lang wachten, hij heeft de Britten (in het geval van een Brexit) onderaan de wachtlijst gezet. Obama is eerst druk bezig om het chloorkippen-distribuerende TTIP-akkoord op poten te zetten in Europa. In Londen is het bankencentrum gevestigd, een Brexit zou het voortbestaan van een economisch belangrijk centrum kunnen bedreigen. De Britse economie is er, ook op industrieel vlak, erg op achteruit gegaan. Vroeger stonden er in een Engelse straat met gemak een Triumph, een Vauxhall, een Daimler en een Jaguar achter elkaar, de Duitse auto-industrie heeft bij het instorten van o.a. deze merken de krenten uit de pap genomen.


We leven in een andere tijd, dat zullen de Britten zich ook moeten realiseren. De wereld uit de tijd dat het glorieuze Britse wereldrijk op haar laatste benen liep, bestaat niet meer. De westerse wereld is sindsdien ook op moreel vlak verbeterd. Het is bijvoorbeeld pas vanaf 1967 dat homoseksualiteit niet strafbaar is in Engeland, de persvrijheid is toegenomen in de westerse wereld sinds de laatste eeuw. Satire kan, we kunnen ons staatshoofd gewoon beledigen. Vandaar dat westerse landen weleens clashen met niet-westerse landen die deze progressieve ontwikkeling niet hebben doorgemaakt.

Dit gebeurde bijvoorbeeld in Turkije, waar Metro-Columniste Ebru Umar was opgepakt vanwege een beledigende tweet. Alhoewel ze spoedig (binnen Turkije) werd vrijgelaten, is het een zeer duidelijk signaal: het vrije woord gaat in Turkije door een filtertje, waar enkel de lof en vreugde over Erdogan aan de andere kant weer uitkomt. De Metro-columniste is in het filtertje blijven steken. En wat zegt de politieke beweging DENK van het illustere duo Kuzu & Öztürk? Die houden zich vooral op de vlakte. Ze zien al een bruisend, jong Turks-Marokkaans-Nederlands electoraat voor zich die ze aan een aantal zetels gaat helpen in maart 2017, die kunnen we maar beter niet voor het hoofd stoten door voor deze columnist op te komen.


Ondertussen zit een Limburgse vrouw snikkend over de regionale krant. Prins is overleden! Ze schreeuwt het uit alsof haar zojuist opengereten hart in haar bibberende stem weerklinkt. Ze heeft het hier uiteraard over de plaatselijke Prins Carnaval, die zijn taak altijd met verve vervulde en nu na een aantal jaren van aftakeling uit zijn lijden is verlost. De onderuitgezakte dochter van deze wereldvreemde vrouw, wier hoofd op een driedubbele laag van onderkinnen rust en waarbij haar hand constant in een zak chips of in de nabijheid van suiker- en vetrijk eten gelokaliseerd is, kijkt verbaasd naar haar moeder. “Je bedoelt Prince? Weet niet wie de fack die gozer is, maar Gerard Joling heeft iets over ‘m getweet ”. De topper tweette vol zelfingenomenheid dat hij nooit zal vergeten dat Prince bij een concert van hém (ja dé Gerard Joling) aanwezig was. En dat zal Prince ook niet vergeten zijn, de kop van Joling is moeilijk uit het geheugen te wissen. Het is nu wellicht nog een beetje om aan te zien, maar over een aantal jaar zullen de kaartjes met de opmerking ‘Beperkt Zicht’ duurder zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten