zondag 5 april 2015

Vertrouwen in graaiende klauwen

Vertrouwen, daar draait het om. Het lijkt inmiddels niet meer dan een uitgekauwd cliché, maar vertrouwen is en blijft de basis om prestaties te kunnen leveren. Men moet natuurlijk wel dat vertrouwen kunnen verdienen. Wanneer er weinig tot niets gepresteerd wordt, is er geen enkele reden tot vertrouwen.

Dat is precies de reden waarom het zo opmerkelijk is dat Hiddink en enkele voetballers van het Nederlands Elftal “er nog het grootste vertrouwen in hebben”. Daar is namelijk geen enkele reden voor. Er is niets tot vrij weinig gepresteerd en de coach blijft vastgenageld op de troon zitten. Dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk. Het zou een afgang zijn voor een coach met zo’n carrière om af te druipen en toe te geven dat het verliezen van wedstrijden niet een geheime tactiek is, maar slechts te verwijten valt aan de poging van de bondscoach om een 5-sterren gerecht te maken met ingrediënten uit de plaatselijke snackbar (ik hoop dat deze beeldspraak waarbij het gerecht als de opstelling en de spelers als de ingrediënten worden, goed door u worden begrepen). De coach op leeftijd zit als een soort Ivo Opstelten aan de kant van het veld, en dat zit een coach op leeftijd al snel wanneer hij zich niet zoals Van Gaal met enige regelmaat onder jonge spelers bevindt.

Ik heb veel respect voor Hiddink en alles wat hij voor het voetbal gedaan heeft, maar het lijkt me zo triest wanneer die man zijn carrière op zo’n manier moet eindigen: falend voor het oog van heel voetbal kijkend Nederland. Ik hoop dan ook dat de komende wedstrijd goed voor hem en het elftal uitpakken en dat niemand zich straks afvraagt of die man niet beter aan het Max Boodschappenspel kan meedoen. Daarom hoop ik dat het “vertrouwen” dat men bij Oranje heeft, terecht is.

Een andere vorm van vertrouwen is die van het Nederlandse volk in de banken. En het is toch opmerkelijk dat een intelligente man als Zalm, de slechtste PR-stunt in jaren heeft weten te bedenken (ik heb een slechte grap zoals “Zalm had moeten weten dat de vis duur betaald wordt”, maar achterwege gelaten). Met de verhoging van de salarissen van de ABN-AMRO-top heeft deze prominente VVD-er de graaicultuur bevestigd. In zijn milieu moet het wel voor enige verbazing gezorgd hebben dat daar zo’n ophef over bestaat. Inderdaad, Mark Rutte gaf al eerder aan dat de VVD-achterban wat minder moeite heeft met de topsalarissen. De PvdA greep deze kans echter aan om zich weer te profileren als linkse partij, met als gevolg dat de privatisering nog een tijdje wordt uitgesteld. Is het geen idee om de NS pas volledig te laten privatiseren wanneer daar alle grote problemen zijn opgelost en de treinen tegen een redelijk tarief en met relatief weinig vertraging te benutten zijn?

Emile zag natuurlijk zijn kans weer vrij om een nieuw punt uit het SP-manifest aan het lot van de bank te verbinden, hij zag het immers wel zitten om de bank via een vijfjarenplan als staatsbank te houden. Natuurlijk heeft dit wat positieve effecten, zo kan de staat de rente die men op leningen moet betalen reguleren en ook kan de overheid de graaicultuur aan banden leggen. Het probleem is dat zo’n bank dan echter niet rendabel lijkt, en de overheid wil toch een groot gedeelte van het geld dat de overheid ooit in ABN-AMRO heeft gestoken, terugzien. Ik vrees echter dat we vrij weinig kunnen verwachten en dat het bedrag, samen met de lening aan Griekenland, verminkt terugkomt.


Voorlopig wordt er geen bank naar de beurs gebracht. De enige knopen die worden gehakt, bevinden zich in het Midden-Oosten. Een atoomdeal tussen landen waarvan één land beweert dat de staat Israël zo snel mogelijk vernietigd moet worden. In deze week lijken de verhoudingen in de wereld duidelijk te worden. In de westerse wereld wordt gegraaid, elders worden koppen uit het gazon der leven gemaaid. We zien het met de beursgang van ABN-AMRO en de atoomdeal in Iran: principes en geld zijn twee aparte zaken. Natuurlijk moet hard werken lonen, maar er is een grens tussen “goed verdienen” en “graaien”. Er is een verschil tussen “het breed hebben” en “financieel verzadigd zijn”. En ik hoop dat de graaiende klauw zich laat beperken tot een snel gevulde kinderhand. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten